Efectul Fukushima: Japonia inregistreaza primul deficit comercial din ultimii 30 de ani


Ultimul update: Miercuri 09 Mai 2012 17:20
Data publicarii: Marti 24 Ianuarie 2012 16:38
Categorie: Stiri Economice
Fukushima

Japonia a inregistrat anul trecut primul deficit comercial din peste trei decenii, ca urmare a cresterii puternice a importurilor de energie dupa dezastrul de la Fukushima, o lovitura puternica pentru o economie construita pe exporturi, scrie Reuters.

Timp de decenii, Japonia a folosit o economie orientata spre export pentru a sustine dezvoltarea unor Ibranduri globale precum Toyota, Sony sau Canon, si o forta industriala invidiata la nivel global.

Date oficiale care urmeaza sa fie anuntate miercuri vor arata ca tara a inregistrat deficit comercial pentru prima data din 1980, in contextul achizitiilor de combustibili fosili pentru a compensa pierderea productiei de energie nucleara.

Japonia ar putea anunta, miercuri, un deficit comercial de 2.400 miliarde de yeni (31,2 miliarde de dolari), afirma Seiji Adachi, senior economist la Deutsche Securities.

Economistii se asteapta ca Japonia sa ramana pe deficit comercial in urmatorii ani, ca urmare a dezastrului de la Fukushima, care a fortat oprirea celor mai multe centrale nucleare din tara.

Sursa: Pro TV

S&P a bagat spaima si-n alte economii. Ce tara se teme stiind ca are cea mai mare datorie din lume
Yuanul si yenul devin principalele monede in care se vor realiza tranzactii comerciale
VIDEO PROTVPLUS.RO