De unde vine puterea agentiilor de rating si cum isi folosesc influenta pentru a schimba lumea

agentie de rating

Standard&Poor’s (S&P), alaturi de celelalte doua agentii de rating importante, Moody’s si Fitch, evalueaza starea financiara a unei tari, pentru a asigura investitorii daca este bine sau nu sa investeasca in respectiva tara.

Decizia S&P de saptamana trecuta, de a retrograda ratingul SUA, pentru prima data in istorie, de la triplu A la AA+, a produs seisme pe pietele financiare din intreaga lume, destabilizand economia mondiala.

Si desi autoritatile de la Washington au avut o reactie dura la adresa agentiei de rating si i-au cerut socoteala pentru o eroare facuta in evaluare, S&P face lobby pe langa politicienii americani sa-i protejeze rolul important pe care il are in lumea financiara.

Potrivit Washington Post, aceasta “indrazneala” este fara precedent si pune agentia intr-o “pozitie neobisnuita”, in raport cu lumea politica.

S&P a fost acuzata de administratia Obama ca a facut o eroare in calculele care au condus, vineri, la reducerea ratingului SUA pentru prima data in istorie de la nivelul de top triplu-A la AA+. Trezoreria SUA, care a primit in avans decizia de reducere a ratingului si motivarea adusa de S&P, a identificat in scurt timp eroarea si a informat agentia de rating.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Compania a negat ca ar fi gresit, dar a modificat prognozele macroeconomice pe termen lung dupa discutiile cu oficialii guvernului. Decizia de rating nu a fost modificata, agentia aratand ca noile prognoze nu influenteaza cu nimic calificativul financiar al SUA.

S&P a trimis o scrisoare de 84 de pagini catre Securities and Exchange Commision (SEC), Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din SUA, in care isi exprima temerile legate de mai multe masuri propuse de institutie, vizand in principal chestiunea "erorilor semnificative".

“S&P are o influenta determinanta asupra politicienilor si inclusiv asupra presedintelui, in conditiile in care compania poate dicta politicile publice, care au ramificatii imense pentru tara si pentru guvern”, este de parere Craig Holman, din partea companiei de lobby Public Citizen. “Influenta S&P asupra visteriei statului poate fi transformata usor intr-un instrument de a obtine concesii din partea politicienilor, care sa fie mai degraba in favoarea agentiei decat in interesul public”, a mai spus Holman.

Lobby, cuvantul cheie in relatia politicieni - agentii de rating

Scopul campaniilor de lobby ale S&P si ale celorlalte agentii este esential pentru a minimaliza controlul guvernului asupra actiunilor lor, mai titreaza Washington Post. De exemplu, agentiile de evaluare lupta impotriva unei propuneri a SEC, prin care ofera posibilitatea celor nemultumiti sa dea in judecata o agentie de evaluare financiara pentru neglijenta.

De asemenea, propunerea mai vizeaza si obligarea agentiilor de rating sa anunte pe site-urile proprii atunci cand identifica o "eroare semnificativa" in metodologia care a precedat o decizie de rating.

Propunerea guvernului face parte din pachetul de legi Dodd-Frank de reforma a reglementarii si supravegherii sectorului financiar.

Puterea celor trei. Ce sunt agentiile de rating si de ce economia intregii lumi depinde de ele

S&P sustine, insa, ca proiectul SEC ar putea oferi guvernului american "o influenta nemeritata" asupra deciziilor de rating. Chestiunea privind "erorile semnificative" pare sa deranjeze cel mai mult S&P, dupa retrogradarea ratingului SUA de vineri, a intrat intr-un razboi deschis cu autoritatile de la Washington.

Agentia a fost criticata dur de oficiali ai administratiei, dar si de congresmeni din ambele partide dominante. Comisia bancara din Senat a anuntat, totodata, ca a inceput sa investigheze decizia S&P de a reduce ratingul SUA.

Desi cele trei agentii, au cheltuit peste 16 milioane de dolari, in ultimii zece ani, pentru campanii de lobby, reprezentantii acestora sustin ca fac o delimitare clara intre evaluarile pe care le realizeaza si activitatea de lobby.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
"Singurul lucru de care trebuie sa ne fie frica este frica".Caderea burselor in IMAGINI:1929 vs.2011

Indicele S&P 500 al bursei din Statele Unite a pierdut 840 de miliarde de dolari din capitalizare in aceasta saptamana, in timp ce actiunile incluse in MSCI Europe au scazut cu 817 miliarde de dolari.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.