Cum a salvat Congresul american leul romanesc. Cel mai scazut curs valutar din mai 2012


Ultimul update: Duminica 06 Ianuarie 2013 07:09
Data publicarii: Joi 03 Ianuarie 2013 19:06
Categorie: Stiri Economice

Leul romanesc a inceput in forta anul 2013, iar cursul monedei euro a coborat sub 4,42 de lei pentru prima dupa opt luni. Surprinzator, o parte din merit ii revine Congresului american.

Acesta a adoptat miercuri o lege care indeparteaza riscul reintrarii in recesiune a economiei americane. Efectul a fost imediat: au inceput sa creasca marile burse ale lumii, dar si monedele mai modeste, ca leul.

Cursul valutar a coborat joi la 4 lei si 41,53 de bani pentru un euro, nivel similar celui de la inceputul lunii mai 2012.

Aprecierea leului a inceput inca de miercuei seara, dar nu la Bucuresti, unde bancile erau inca in vacanta, ci pe pietele occidentale, unde leul a reinceput sa fie o marfa cautata.

Investitorii sunt incurajati de adoptarea de catre Congresul american a unei legi care deblocheaza bugetul federal. Altfel ar fi intrat in vigoare noi impozite si reduceri de cheltuieli de 600 de miliarde de euro, ceea ar fi dus economia americana in recesiune, tragand dupa ea si restul lumii. Cheltuielile se vor finanta din cresterea impozitelor, dar numai pentru familiile americane care castiga peste 450.000 de dolari pe an.

Vestea le-a dat incredere investitorilor de pe toate pietele. Nu a crescut doar leul, ci si Bursa de la Bucuresti.

SUA au evitat intoarcerea la recesiune. Congresul a votat masura anticriza
Analistii avertizeaza: anul 2013 va fi unul dificil. Viitorul Guvern trebuie sa evite recesiunea
Agricultura, industria si exporturile,
VIDEO PROTVPLUS.RO