Consiliul Investitorilor Străini: Capitolul la care România nu mai este competitivă

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 20:49
Categorie: Financiar
barbat care numara bani

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunţat miercuri că, pentru prima dată din 2015 până în prezent, România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunţat miercuri că, pentru prima dată din 2015 până în prezent, de când realizează un chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate. Totodată, lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei, relatează news.ro.

Acest sondaj este realizat la fiecare şase luni doar în rândul comunităţii membrilor FIC, companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde lei şi au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

”În acelaşi timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre aşteptările privind creşterea veniturilor şi a cifrei de afaceri pe termen scurt şi îngrijorările legate de lipsa infrastructurii şi a stabilităţii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC îşi menţine opinia, exprimată şi în trecut, că lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei şi potenţialul acesteia de creştere”, se arată în comunicat.

FIC avertizează că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate.

”Acum doi ani doar un sfert dintre respondenţi reclamau probleme legate de lipsa forţei de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepţie, am atras atenţia că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date şi analize publice, arată că România se confruntă cu o situaţie dificilă privind disponibilitatea forţei de muncă”, se arată în comunicat.

Totodată, în martie 2017, o treime dintre respondenţi declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal.

”A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 şi martie 2018, când două treimi dintre respondenţi au afirmat acelaşi lucru. Considerăm că anunţurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact şi consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătăţire a acestui indicator, revenind la situaţia în care doar o treime dintre respondenţi consideră România mai puţin competitivă din cauza fiscalităţii”, se arată în comunicat.

În prezent, FIC remarcă o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunţate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunţate schimbări majore de politică fiscală. Astfel, companiile au reuşit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deşi acest lucru a generat costuri şi eforturi considerabile neplanificate.

”FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o ţară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenţei politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să menţină un cadru fiscal stabil şi să fie transparent în ceea ce priveşte viitoarele schimbări. În acelaşi timp, FIC consideră că mediul public şi cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării”, se arată în comunicat.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

barbat care numara bani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
angajati la birou
Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €
Guvernul ar putea da amnistie fiscală în mai. Mesajul lui Teodorovici
Încă o bancă dispare din România. Ce se întâmplă cu activele de pe piața locală
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Sediul central al Bancii Nationale a Romaniei
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae
Bucureștenii care au primit voucherele pentru biciclete trebuie să le declare și să plătească impozit
Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe cu încă 4 miliarde de euro
Irlanda de Nord, pe harta turismului mondial datorită „Game of Thrones”. A creat mii de locuri de muncă
Rulotele, o afacere înfloritoare în România. Cât costă să le închiriezi pentru vacanță
Idee de afacere, susținută internațional. Cât pot câştiga românii din plantaţiile de alune