Consiliul Investitorilor Străini: Capitolul la care România nu mai este competitivă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 20:49
Categorie: Financiar
barbat care numara bani

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunţat miercuri că, pentru prima dată din 2015 până în prezent, România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a anunţat miercuri că, pentru prima dată din 2015 până în prezent, de când realizează un chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenţilor a declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate. Totodată, lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei, relatează news.ro.

Acest sondaj este realizat la fiecare şase luni doar în rândul comunităţii membrilor FIC, companii care au avut în anul 2016 o cifră de afaceri în valoare de 183 miliarde lei şi au angajat aproximativ 200.000 de persoane.

”În acelaşi timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre aşteptările privind creşterea veniturilor şi a cifrei de afaceri pe termen scurt şi îngrijorările legate de lipsa infrastructurii şi a stabilităţii cadrului de reglementare pe termen lung. FIC îşi menţine opinia, exprimată şi în trecut, că lipsa predictibilităţii şi a investiţiilor erodează competitivitatea economiei şi potenţialul acesteia de creştere”, se arată în comunicat.

FIC avertizează că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilităţii forţei de muncă calificate.

”Acum doi ani doar un sfert dintre respondenţi reclamau probleme legate de lipsa forţei de muncă. De fiecare dată când FIC a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepţie, am atras atenţia că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date şi analize publice, arată că România se confruntă cu o situaţie dificilă privind disponibilitatea forţei de muncă”, se arată în comunicat.

Totodată, în martie 2017, o treime dintre respondenţi declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal.

”A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 şi martie 2018, când două treimi dintre respondenţi au afirmat acelaşi lucru. Considerăm că anunţurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact şi consultări adecvate, au condus la această opinie. În ultimul sondaj am observat o îmbunătăţire a acestui indicator, revenind la situaţia în care doar o treime dintre respondenţi consideră România mai puţin competitivă din cauza fiscalităţii”, se arată în comunicat.

În prezent, FIC remarcă o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunţate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunţate schimbări majore de politică fiscală. Astfel, companiile au reuşit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deşi acest lucru a generat costuri şi eforturi considerabile neplanificate.

”FIC consideră că pentru România este contraproductiv să fie percepută drept o ţară lipsită de competitivitate fiscală din cauza inconsecvenţei politicilor publice. Membrii FIC îndeamnă guvernul să menţină un cadru fiscal stabil şi să fie transparent în ceea ce priveşte viitoarele schimbări. În acelaşi timp, FIC consideră că mediul public şi cel privat trebuie să colaboreze îndeaproape pentru a îmbunătăţi piaţa forţei de muncă din România înainte ca ea să devină un impediment major în calea dezvoltării”, se arată în comunicat.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

barbat care numara bani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO
inselat 2%
Mii de români au aflat de la ANAF că au fost înșelați. "Nu e semnătura mea"
Sindicatele din sănătate ameninţă cu greva generală în cazul îngheţării salariilor
BNR lansează o monedă pentru aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Radu Beligan
Al doilea cel mai mare lanț de fast-food din lume își anunță revenirea în România
Armata care tensionează Balcanii, la 20 de ani de la cele mai sângeroase războaie din Europa
Câştigă 22,5 milioane de dolari pe an din modul în care arată
H&M
Linia de demarcație dintre genuri, din ce în ce mai fină. Decizia H&M în privința hainelor
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
Cât de aproape suntem de prăbușirea pieței imobiliare. Prețurile cresc constant
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia