700.000EUR pentru modernizarea unui monument istoric. Cum va arata singura baie publica din Capitala


Ultimul update: Duminica 28 Aprilie 2013 06:54
Data publicarii: Joi 25 Aprilie 2013 19:42
Categorie: Stiri Economice

Baia Grivita, singura baie publica din Bucuresti, ar putea intra in reparatii majore. Primaria Capitalei vrea sa investeasca 700.000 de euro pentru a moderniza o constructie monument istoric, inaugurata la sfarsitul secolului al XIX-lea de Regina Maria.

Este nevoie de multa munca, avand in vedere ca reteaua de canalizare nu a fost niciodata schimbata. Locul atrage si oameni sarmani, dar si nostalgici, precum Rica Raducanu, care se relaxeaza zilnic la bazin si la sauna.

Cu toate ca a fost reparata in 2002, Baia Grivita a ajuns in acelasi stadiu de deteriorare, pentru ca nu au fost bani pentru intretinere. Finisajele sunt afectate de igrasie si umezeala, iar tavanele sunt pline de mucegai.

Sauna, cabinele de dus si bazinul sunt afectate de infiltratii, din cauza umiditatii. Mai ales ca imobilul nu este dotat cu un sistem de ventilatie, desi are 1.140 de metri patrati. Gresia si faianta montate in urma cu 11 ani arata ca dupa bombardament, iar tamplaria este si ea mancata de rugina.

Cu toate acestea, zilnic la Baia Grivita vin aproximativ 200 de persoane. Multe pentru ca pur si simplu asa s-au obisnuit.

Cei mai multi vizitatori sunt barbati, asa ca in cinci zile din saptamana baia le e dedicata. Femeile vin doar joia.
Doamna Viorica, care are 80 de ani, se lauda ca a fost nelipsita de la Grivita in ultimele doua decenii.

Viorica Matei: "Avem o baie cu aburi. De ani de zile nu se mai face asa ceva. Sauna este foarte buna. Prin transpiratie mai ies toxinele".

Un vizitator fidel este si Rica Raducanu, pe care l-am surprins si de ziua lui relaxandu-se in Baia Grivita.

Daca maine consilierii generali vor vota proiectul, Baia Grivita s-ar putea tranforma complet. 700.000 de euro vor edilii sa investeasca in acest monument istoric. O suma enorma de care e nevoie, avand in vedere ca trebuie schimbat totul de la a la z, sustin oficialii.

Marcel Octavian Nicolaescu, viceprimar: "Tot ce inseamna si exterior si interior, sa vedem si canalizarea sa o facem la alta capacitate, o sa schimbam toate placajele - gresie, faianta - o sa inlocuim invelisuri, burlane. O sa incercam ca in 11 luni sa finalizam".

Baia publica Grivita a fost inaugurata in decembrie 1897, adica acum 116 ani, de Regina Maria.
 

Tags: baia grivita,

VIDEO PROTVPLUS.RO