CFR inchiriaza aproape un sfert din calea ferata a tarii

Ultima actualizare: 13-05-2012 02:24
cale ferata

1.000 de kilometri de cale ferata vor fi inchisi si alti 4.000 vor fi inchiriati catre operatori privati, a declarat luni ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu.

"Sunt 1.000 de kilometri pe care nu mai circula niciun tren si nu exista bani pentru mentenanta.

Vom avea 5.000 de kilometri, din care 1.000 kilometri se inchid si restul vor fi scosi la licitatie, iar firmele private vor opera si se vor ocupa de intretinerea liniilor. Reteaua totalizeaza in prezent 20.000 de kilometri", a spus Boagiu la seminarul "Cum va arata infrastructura Romaniei in 2013", organizat de Ziarul Financiar, scrie Mediafax.ro.

Potrivit ministrului, companiile feroviare de stat au acumulat in ultimii 10 ani datorii echivalente cu 1% din PIB, iar decizia de a inchide sau de a inchiria liniile de cale ferata va duce la scaderea costurilor cu mentenanta ale CFR SA.

CFR anuleaza 18 curse. Motivul? Calatorii merg cu nasul

Intrebata cand va fi pusa in aplicare, Boagiu a raspuns: "de indata ce Guvernul va aproba listele cu liniile".

Ministrul a adaugat ca in acest an CFR SA a primit de la bugetul de stat 136 milioane euro, la care se adauga 500 milioane euro din fonduri europene.

Operatorii feroviari privati pot inchiria linii locale de la CFR SA pentru o perioada de 5-10 ani, in functie de perioada necesara amortizarii sumelor pe care firma se angajeaza sa o aloce pentru reparatii capitale si/sau investitii in infrastructura si material rulant.

CFR Calatori va desfiinta 4 regionale si va disponibiliza 1.021 salariati

CFR SA vrea sa modernizeze cinci tuneluri cu 26 milioane lei

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO