Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018


Ultimul update: Miercuri 18 Septembrie 2019 20:17
Data publicarii: Miercuri 18 Septembrie 2019 18:49
Categorie: Stiri Economice

Hotelierii de pe litoral îşi fac socotelile după un sezon estival atipic. A fost frig şi a plouat în mijlocul verii, iar şcoala a început cu o săptămână mai devreme.

Chiar şi aşa, încasările nu au fost modeste. În plus, şi în acest an, voucherele de vacanţă au salvat sistemul. Pe de altă parte, multe dintre clădirile ridicate înainte de 1990 nu au beneficiat deocamdată de modernizări, însă proprietarii promit că le vor creşte gradul de confort şi numărul de stelele.

Acum, după ce am trecut de mijlocul lunii septembrie, plajele încep să se golească, deşi zeci de hoteluri sunt înscrise în programul "Litoralul pentru toţi".

În luna septembrie au fost făcute cu 66% mai puţine rezervări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Unul dintre motive este începerea şcolii cu o săptămână mai devreme.

Estimările hotelierilor arată că sezonul estival 2019 este comparabil cu cel de anul trecut când au fost înregistraţi puţin peste 1,3 milioane de turişti. Unul singur a cheltuit, în medie, între 135 de euro pentru o zi de vacanţă.

Astfel, potrivit unor cifre neoficiale, suma lăsată de oaspeţi pe litoral, ar putea ajunge undeva la 180.000.000 de euro.

Ştefan Necula director vânzări agenţie de turism: "Debutul lunii iunie a fost foarte bun, în luna iulie au fost într-adevăr câteva zile în care hotelierii au resimţit partea proastă a vremii. Luna august, într-adevăr, a fost cred că cea mai bună de mulţi ani încoace, au compensat să zicem pierderile din luna iunie prin gradele foarte mari de ocupare înregistrate în luna august."

Cei mai mulţi dintre hotelieri spun că vor folosi banii pentru reamenajarea clădirilor construite în urmă cu mai bine de 40 de ani. Doar aşa pot atrage noi turişti în sezonul următor, într-o piaţă tot dura.

Pentru un hotel ridicat în 1970 în staţiunea Jupiter, noii proprietari au plătit peste 3,5 milioane de euro, dar vor înveşti o sumă egală ca să-l renoveze.

Anca Nedea, proprietar hotel: "Vrem să refacem camerele, o să vă arăt şi una din băi, să le creştem standardul. Aşa este o baie în momentul acesta la un hotel de acum clasificat la 3 stele, vrem să refacem şi baia. Aici am vrea să punem parchet. Este nevoie de o investiţie şi cu obiectele sanitare, în primul rând şi cu partea de dezafectare, care este şi ea costisitoare.”

Potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, pe litoral, există, oficial, doar 121.000 de locuri de cazare, dar în realitate numărul acestora este aproape dublu pentru că foarte multe nu sunt înregistrate.

Valoarea voucherelor de vacanță crește la 2.000 de lei. Condiția pentru a beneficia de ele
Valoarea voucherelor de vacanță crește la 2.000 de lei. Condiția pentru a beneficia de ele
Toamnă cu temperaturi de iunie, pe litoral. Hotelurile rămase deschise sunt aproape pline
Toamnă cu temperaturi de iunie, pe litoral. Hotelurile rămase deschise sunt aproape pline
VIDEO PROTVPLUS.RO
casiera care numara bani
De ce refuză băncile „amiabila” cu clienții nemulțumiți de contracte
România este țara cu cele mai multe fraude la fonduri europene din Uniunea Europeană
Piața jucăriilor, singura netinsă de criza economică. Cheltuielile pentru copii, tot mai mari
Gabriela Firea, noi precizări despre vinieta Oxigen. Când va fi votat proiectul
Cu cât au crescut într-un an fondurile pilonului II de pensii
Reguli noi pentru angajarea străinilor în țările UE. Ce s-a decis la Bruxelles
fabrica
Investitorii străini și-au extins afacerile în România. BNR anunță o creștere de 30%
Teritoriul britanic pe care Brexitul îl va spulbera. Țara care depinde 100% de UE
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
Ramona Mănescu: "România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE"
Eurostat: Peste 30% dintre români, supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială
Economia României se îndreaptă spre final de ciclu. Ce se întâmplă cu pensiile românilor