Banca Mondiala a aprobat un ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Irak


Ultimul update: Sambata 22 Decembrie 2012 06:44
Data publicarii: Miercuri 19 Decembrie 2012 08:13
Categorie: Stiri Economice
Irak

Banca Mondiala a aprobat marti un plan de ajutor de 900 de milioane de dolari pentru Irak, pentru crearea locurilor de munca in tara si gestionarea resurselor sale naturale, in special petroliere.

"Sustinerea Bancii Mondiale pentru Irak pe parcursul urmatorilor patru ani se va concentra pe crearea locurilor de munca (...) si implementarea unor institutii mai puternice", a declarat intr-un comunicat BM, asigurand ca a elaborat acest plan alaturi de autoritatile locale si societatea civila irakiana.

Conform Bancii Mondiale, acest plan trebuie sa ofere mai ales mijloace acestei tari inca afectata de numeroase violente pentru a gestiona in mod "corespunzator" vastele resurse petroliere si miniere.

"Ca o tara aflata in conflict, Irakul ramane fragil si economia sa este dominata de un vast sector public mostenire a centralizarii" puterii, precizeaza BM, afirmand ca strategia sa vizeaza "diversificarea" surselor de venit ale tarii.

Exporturile de materii prime constituie mare parte din veniturile guvernului, iar Bagdad cauta sa creasca productia si vanzarea pe viitor pentru a finanta reconstructia tarii si a economiei sale, devastata de razboi.

"Irakul deschide un capitol al vastei si bogatei sale istorii. Este un capitol in care populatia trece pe primul loc si in care imensul sau potential uman, vastele resurse naturale si pozitia sa strategica vor fi in centrul redresarii sale", a declarat Ferid Belhaj, directorul BM in Irak, citat de comunicat.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO