Anul 2020 vine cu ieftiniri în magazine. Cât va costa un plin de benzină


Ultimul update: Marti 31 Decembrie 2019 19:36
Data publicarii: Marti 31 Decembrie 2019 19:34
Categorie: Stiri Economice

Noul an ar trebui să aducă o serie de ieftiniri în magazine, dar şi în materie de facturi. În primul rând prin scăderea accizelor, un plin de carburant ar trebui coste, în medie, cu 22 de lei mai puţin.

Benzina şi motorina ar trebui să atragă după ele ieftiniri şi pentru alte produse, în special cele alimentare. În plus, după intrarea în vigoare a modificărilor aduse Ordonanţei 114, ar trebui să nu mai dăm aşa de mult pentru telefonie, servicii bancare, electricitate şi gaze.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină supra-acciza la carburanţi.

Cu cât se va ieftini benzina

 

Concret, de la 1 ianuarie, pentru un litru de benzină, ieftinirea ar trebui să fie de 45 de bani. La fel şi la motorină.

Modificarea se va resimți în economie, pentru că prețul motorinei, în special, influențează toate mărfurile. Pentru un plin de 50 de litri, scăderea după eliminarea taxării suplimentare ar trebui să fie de 22 de lei, în medie. Pentru un plin de camion, care înseamnă 400-800 de litri, ieftinirea ar aduce economii de 180-360 de lei.

Preţul transportului se refleta în toate produsele din magazine, aşa că o reducere a costurilor înseamnă, teoretic, o ieftinire şi pentru acestea.

Alte ieftiniri sunt aşteptate după intrarea în vigoare a modificărilor la Ordonanța 114, făcute de Guvern prin angajarea răspunderii în Parlament. Actul normativ a fost însă contestat de PSD la Curtea Constituţională şi rămâne de văzut dacă şi când va intra în vigoare. Acesta prevede eliminarea taxării pentru companiile din energie - adică facturi mai mici pentru firme şi cei peste un milion de clienţi casnici din piaţa concurenţială. Supra-taxarea băncilor, eliminată tot prin acest document, ar putea aduce comisioane mai mici pentru serviciile bancare. La fel, pentru firmele de telefonie şi internet au fost scoase taxele introduse de fostul guvern - lucru care ar aduce tarife şi abonamente mai ieftine.

Salariul mediu crește în 2020

 

Inflaţia estimată pentru anul viitor va fi cu un procent mai mică decât cea din 2019, potrivit Comisiei de Prognoza.

Iar salariul mediu net va creşte cu circa 10 procente, până la 3.300 de lei - creştere provocată în mare parte de anunţată majorare a salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, cu 83 de lei net. Pe de altă parte pentru toţi cei peste 3,5 milioane de copii şi adolescenţi, alocaţiile se vor dubla dacă Preşedintele va promulga legea votată în parlament.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO