Cei trei speologi blocati in pestera Cociu au fost scosi la suprafata!

Ultima actualizare: 27-08-2011 02:24

UPDATE: Cei 3 speologi disparuti intr-o misiune de cercetare, intr-una dintre cele mai periculoase pesteri ale Romaniei, au fost salvati. Au crezut tot timpul in sansa lor si chiar se asteptau sa vina colegii dupa ei.

Asa ca au lasat intr-o galerie un bilet cu indicatii, pe baza caruia scafandrii i-au localizat. Izolati de ape, inghititi de intunericul grotei, cercetatorii marturisesc ca o vreme s-au simtit pierduti in infern.

Acesta este record absolut pentru o misiune de salvare. 40 de speologi, paramedici, salvamontisti si angajati de la ISU au muncit 60 de ore incontinuu, impartiti in schimburi. Erau constienti ca vietile celor trei cercetatori, blocati in adancuri, depind de ei si nu au renuntat nicio secunda.

La 3 si jumatate, vineri dimineata, cineva a strigat victorie! Echipele pornite in labirintul intunecat ca un mormant au reusit sa ajunga pana la grota in care erau blocati cei trei cercetatori.

Ce-i drept, si speologii au avut fler. Cand au vazut ca una dupa alta galeriile se vor umple cu apa, s-au refugiat treptat dintr-o incapere in alta. Astfel au ajuns intr-un loc mai inalt, dar paraul care strabate grota a continuat sa vina umflat si le-a blocat retragerea. Ca sa iasa singuri la suprafata, ar fi trebuit sa treaca printr-o galerie lunga de 20 de metri si inalta de numai 70 de centimetri. Constienti ca nu pot face asta pentru ca nu au masti de scafandru au lasat un bilet cu indicatii clare. Astfel, au fost localizati.

Cand in sfarsit cosmarul s-a incheiat au tras cu nesat aer proaspat in piept si s-au imbratisat cu colegii. Speologii au fost preluati imediat de echipele medicale. Erau in stare buna, dar extrem de slabiti.

Dupa acest final fericit, temerarii le-au multumit din suflet celor care s-au ambitionat sa ii ajute. In special, unei femei ii datoreaza totul. Gazda lor, cea care le-a oferit cazare in satul Cociu, stia ca cel tarziu miercuri urmau sa vina acasa, iar cand n-au aparut ea a dat alarma.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO