Lumea artistica, in doliu: regizorul si actorul Ion Cojar a murit!

18-10-2009 00:00

Ion Cojar

Regizorul, actorul si profesorul Ion Cojar a murit duminica dimineata, intr-un spital din Capitala unde era internat de aproximativ trei luni, in urma unei cazaturi prin care isi dislocase soldul, au declarat pentru Mediafax apropiati ai artistului.


Ion Cojar a avut un accident la el acasa in urma cu circa trei luni, cazand si suferind o fractura de col femural. De atunci a fost internat, dar nu s-a mai recuperat, nu a mai putut sa mearga si apoi nici sa manance.

Regizorul va fi inmormantat la Cimitirul "Sfanta Vineri" din Capitala, unde se odihneste si sotia sa, actrita Raluca Zamfirescu, decedata in decembrie 2008. Ion Cojar va fi inmormantat cu onoruri militare, intrucat a fost decorat cu Steaua Romaniei, in grad de Ofiter.

Lumea artistica, in doliu!

Actorul Victor Rebengiuc a declarat pentru Mediafax ca a aflat "cu mare durere" vestea mortii lui Ion Cojar si ca are si va avea intotdeauna o mare admiratie fata de capacitatea lui didactica, care a format actorii de varf din teatrul romanesc.

"Sunt multe lucruri care ma leaga de Ion Cojar", a spus Victor Rebengiuc. "Pot sa spun ca am început sub îndrumarea lui", a spus actorul.

Victor Rebengiuc a mai amintit si ca, pe cand era rector la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica (UNATC), intre 1990 si 1996, Ion Cojar a fost mana lui dreapta si l-a ajutat sa reconstituie institutul dupa anii dictaturii ceausiste. "Daruirea lui pentru UNATC ne-a fost de mare ajutor tuturor celor care lucram acolo", a spus Rebengiuc.

"Ne-a murit Profesorul, cu litere mari", a declarat si actrita Mariana Mihut. "Ii datorez faptul ca sunt actrita, educatia mea din teatru, bogatia pe care mi-a dat-o mie si celorlalti colegi ai mei", a adaugat ea, multumindu-i "din suflet" lui Ion Cojar pentru ce a facut acesta pentru teatrul romanesc.

La randul ei, actrita Luminita Gheorghiu a vorbit despre fostul ei profesor, Ion Cojar, spunand ca acesta a tinut foarte mult la ea. "S-a luptat in sedinte cu ceilalti profesori pentru ca eu sa fac profesia asta", a spus Gheorghiu, adugand ca, pentru acest motiv, are si un regret "strict personal" fata de disparitia unui "om, mare regizor si mare, mare, mare profesor".

Gelu Colceag, rectorul UNATC: "Ion Cojar a fost unul din oamenii importanti din viata mea. Metoda lui este metoda dupa care astazi se calauzesc toti profesorii de la Arta actorului (catedra la care preda Cojar n.r.)". Colceag a subliniat ca Ion Cojar se afla printre oamenii care l-au ajutat foarte mult.

Actorul Mircea Albulescu, unul dintre studentii lui Ion Cojar, a declarat pentru Mediafax: "A murit ultimul meu profesor. Teatrul romanesc pierde una din mintile care au luminat mai bine de jumatate de secol scena romaneasca. A fost un profesor extraordinar si pentru actorii care nu i-au fost direct studenti. Nu vreau sa par pagan, dar daca pentru teatrul romanesc e o mare pierdere, pentru suferinta lui este o mare usurare".

Actorul si regizorul Dan Puric a spus, la randul sau: "A fost un om la care am tinut enorm. Este o pierdere enorma, pentru ca l-am pierdut pe cel mai mare teoretician al teatrului romanesc. (...)  De asemenea, Cojar a fost unul din cei mai mari profesori si regizori de teatru. Este o pierdere dincolo de omul Cojar. Nu stiu cine mai poate sa acopere acest spatiu lasat gol".

Sursa: Mediafax

Tags: ion cojar, decese,


VIDEO PROTVPLUS.RO