DRAMATIC! Tanar in moarte cerebrala, disputat de medici si legisti

Dată publicare: 02-12-2009 00:00
Dată actualizare: 25-10-2012 01:52


La Brasov, o serie de transplanturi care ar putea salva vieti a fost oprita de legistii chemati sa spuna cum a murit un tanar posibil donator. Baiatul de 19 ani a intrat in moarte cerebrala dupa o lovitura care l-a pus la pamant.

 

Specialistii in Medicina Legala nu vor ca el sa fie decuplat de la aparate. Spun ca pacientul trebuie lasat sa se stinga si apoi insista sa-i faca o autopsie si sa vina cu un verdict clar in complicatul caz. Ar putea face o exceptie, fara ca ancheta sa fie afectata, declara seful Agentiei Nationale de Transplant.

Cum s-a ajuns la acest caz controversat?

Prelevarea de organe salveaza intr-adevar vieti procurorii nu se opun prelevarii de organe pentru ca nu ne interzice codul de procedura penala; legistul este cel care se poate opune.
Cristina Cardasol, procuror
Totul a pornit de la un banal scandal intr-un bar. Doua grupuri de tineri s-au certat si au iesit apoi pe strada sa-si regleze conturile. Acolo, Marian, un baiat de 19 ani, a fost lovit cu pumnul de un rival. A cazut, s-a lovit cu capul de trotuar si a intrat in coma. Nu si-a mai revenit.

Medicii n-au mai apucat sa ia si acordul scris al familiei pentru prelevare. Procedura s-a oprit pentru ca Serviciul de Medicina Legala nu a fost de acord cu ea.

Legea spune ca este nevoie de semnatura medicului legist pentru inceperea prelevarii in cazul unui pacient aflat in moarte cerebrala in urma unei agresiuni. Totusi, specialistii afirma ca se pot face exceptii.

Familia lui Marian este coplesita de disperare si neputinta. Simte ca totusi poate face ceva in memoria tanarului: "Daca Dumnezeu nu va vrea sa traiasca, eu mi-as da acordul pentru ca este un baiat bun si luptator", declara parintii lui Marian.

Medicul legist care a preluat cazul sustine ca nu isi poate da acordul pentru prelevare. In opinia lui, o autopsie este obligatorie - ar lamuri circumstantele in care s-a stins tanarul lovit in incaierare.


VIDEO PROTVPLUS.RO