Cosmarul alunecarilor de teren in Valcea. 50 de familii, fara case

Ultima actualizare: 30-10-2012 01:21

Nicicand nu a fost mai rau ca acum, spun oamenii din Valcea, bantuiti de ani de zile de cosmarul alunecarilor de teren. 50 de familii isi privesc casele cu zidurile distruse, peretii prabusiti si curtile transformate in gropi uriase.

Pentru zeci de familii din comuna Golesti casa nu mai inseamna acum decat bucati de ziduri. Unii le-au cerut adapost rudelor, in timp ce altii au ales sa dorma in masini abandonate.

"Cutremur". Asa numesc localnicii pericolul care ii paste din 2006. Situatie mai grava ca acum n-au trait insa niciodata.

Autoritatile i-au anuntat duminica pe toti ca vor primi materiale de constructii si teren la marginea localitatii. La ce bun, spun majoritatea. Sunt trecuti de 60 de ani si nu mai pot munci.

Le imparte drama si o femeie din localitatea invecinata, Bunesti, afectata si ea de alunecarile de teren. Craterul adanc aparut in curtea ei inca de sambata s-a largit si a ajuns la peste 25 de metri adancime si 10 metri diametru. A si inghitit o parte din casa.

Femeia este in pragul disperarii si incearca sa isi recupereze ce mai poate din fosta locuinta. De stat in ea, nici nu mai poate fi vorba, pentru ca risca sa fie ingropata de vie. Craterul din curtea ei s-a umplut cu apa sarata, din zacamintele subterane care fac probleme in zona.

Autoritatile spun ca luni vor incerca sa astupe groapa cu bolovani, desi nimeni nu e sigur de reusita operatiunii.

Prefectul de Valcea a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta pentru a evacua oamenii care se afla in zonele de risc din cele doua comune.

Din nefericire, meteorologii anunta ca ploile vor continua in Valcea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO