Pârvulescu: Unii lideri speră să se schimbe politica Comisiei Europene privind statul de drept


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 23:37
Data publicarii: Miercuri 15 Mai 2019 23:30
Categorie: Alegeri Europarlamentare

Miercuri seara, jurnalistul Cristian Leonte și politologul Cristian Pârvulescu au discutat într-o ediție specială a Știrilor ProTV, transmisă LIVE de la Bruxelles, despre viitorul Comisiei Europene după dezbaterea candidaților la șefia instituției.

Pârvulescu a atras atenția asupra unui subiect foarte important pentru România, statul de drept, care va fi, de asemenea, în vizorul unor lideri politici precum cel al Poloniei sau al Ungariei.

Politologul este de părere că cei care candidează la șefia Comisiei Europene au viziuni diferite în privința acestui subiect.

Cristian Pârvulescu: ”Vom vedea poziții foarte diferite despre statul de drept. De ce ne interesează? Pentru că noi știm ce a făcut această Comisie, care au fost exigențele ei, dar nu știm ce va face viitoarea comisie. Bănuim că viitoarea comisie nu va fi revoluționară în raport cu actuala comisie, dar asta nu înseamnă că nu pot apare schimbări. E ceea ce speră Kaczyński, ceea ce speră Liviu Dragnea, ceea ce speră Viktor Orban - să schimbe politica Comisiei în ceea ce privește statul de drept. Vor reuși? Pentru că aici vorbim nu numai de dezbaterea din seara aceasta, ci și de voturile care se vor afla în spatele fiecărei din aceste tendințe.”

Cristian Leonte: Este interesant să vedem în legătură cu înmuierea tonului Comisiei, dacă se va întâmpla așa ceva, să urmărim poziția candidaților. Vom ști care dintre ei, în privința statului de drept, în privința justiției, va avea un ton ceva mai rezervat, și atunci, dacă acea formațiune politică va intra într-o negociere pentru formarea majorității, vom ști deja la ce să ne așteptăm înainte ca viitoarea Comisie să fie gata.

Cristian Pârvulescu: ”Da, deși în final va conta foarte mult susținerea politică de care va beneficia Comisia în Parlament!”.

Miercuri seara, jurnalistul Cristian Leonte și politologul Cristian Pârvulescu au prefațat, la Bruxelles, alegerile europene din 26 mai 2019 și miza deosebit de importantă pe care o au aceste alegeri, chiar înainte de dezbaterea așa-numiților ”Spitzenkandidaten”, respectiv a ”candidaților cap de listă” pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Alegeri europarlamentare și referendum 2019. Cum se votează la alegerile europene
Pârvulescu, despre românii care vor ajunge în Parlamentul European: ”Nu au experiență”
Dezbatere pentru șefia Comisiei Europene: atacuri, glume cu Game of Thrones și viitorul UE
VIDEO PROTVPLUS.RO