Țările de Jos - Cehia, 0-2. Olandezii, eliminați suprinzător de la EURO 2020

EURO 2020
Getty

Echipa de fotbal a Cehiei a produs o mare surpriză la EURO 2020, prin victoria în faţa formaţiei Olandei, cu scorul de 2-0 (0-0), duminică seara, pe Puskas Arena din Budapesta, în optimile de finală ale competiţiei.

Cehia a făcut un meci aproape perfect şi s-a impus prin golurile marcate de Tomas Holes (68) şi Patrik Schick (80), în faţa unei echipe care impresionase în grupe.

Batavii au dezamăgit în acest meci, în care în repriza secundă practic nu au existat, în condiţiile în care au jucat în zece din min. 56, neavând în cele 98 de minute jucate niciun şut pe poartă.

Oranje a avut prima fază periculoasă a meciului, în min. 8, dar Depay a tras pe lângă ţintă, după ce de Ligt a încercat să trimisă cu capul spre poartă, dar nu a făcut decât să respingă.

Echipa antrenată de Frank de Boer a fost aproape de gol în min. 13, când portarul Vaclik a ieşit complet aiurea, dar Dumfries a fost blocat in extremis de Kalas.

Citește și
Cehia
Naționala Cehiei, evacuată din avion chiar înainte de decolare. Incidentul care le-a anulat deplasarea
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cehii au creat prima fază notabilă la poarta lui Stekelenburg în min. 22, când Soucek a deviat cu capul spre colţul lung centrarea lui Sevcik. În min. 28, Schick a tras de la 20 de metri, dar Stekelenburg (38 de ani) a reţinut.

Ambele echipe şi-au mai creat situaţii de poartă până la pauză, dar şutul lui Malena a fost respins de Celustka (31), iar Barak (38) a fost blocat în careu de fundaşul de Ligt. Dumfries (39) a trimis o centrare periculoasă în faţa porţii, dar Vaclik a respins cu genunchiul.

Momentul psihologic al partidei s-a consumat în min. 52, când Malen a scăpat singur cu portarul Vaclik, dar nu a reuşit să îl dribleze, iar la atacul cehilor fundaşul de Ligt a alunecat şi a comis henţ în postură de ultim apărător, fiind eliminat de rusul Karasev (56), după consultarea arbitrajului video (iniţial primise doar galben).

Din acest moment, olandezii au ieşit complet din joc, nereuşind practic să mai pună în pericol poarta cehă, în timp ce jucătorii antrenaţi de Silhavy şi-au creat ocazii după ocazii.

Kaderabek (65) a tras slab din poziţie excelentă, iar Dumfries a blocat salvator.

Cehia a deschis scorul în min. 68, când Holes a reşuat cu capul din 4 metri o minge recentrată de Kalas.

Stekelenburg a fost la post la şuturile trimis din afara careului de Soucek (77) şi Masopust (78), dar nu a mai putut face nimic la mingea trimisă de Schick la colţul scurt (80), din centrarea lui Holes. Pentru Schick a fost al patrulea său gol la EURO 2020.

Până la acest meci, Olanda nu reuşise să marcheze în doar unul din ultimele sale 11 meciuri de la EURO. Olanda a fost echipa cu cel mai bun atac în faza grupelor, având opt goluri marcate.

Cehia, campioană euroepană în 1976 (Cehoslovacia) şi vicecampioană europeană în 1996, va juca în sferturi contra Danemarcei, pe 3 iulie, la Baku.

Echipele de start:

Olanda: 1. Maarten Stekelenburg - 22. Denzel Dumfries, 6. Stefan de Vrij, 3. Matthijs de Ligt, 17. Daley Blind, 12. Patrick van Aanholt - 15. Marten de Roon, 8. Georginio Wijnaldum (căpitan), 21. Frenkie de Jong - 10. Memphis Depay, 18. Donyell Malen. Selecţioner: Frand de Boer.

Rezerve: 13. Tim Krul, 23. Marco Bizot - 2. Joel Veltman, 4. Nathan Ake, 5. Owen Wijndal, 7. Steven Berghuis, 9. Luuk de Jong, 11. Quincy Promes, 14. Davy Klaassen, 16. Ryan Gravenberch, 19. Wout Weghorst, 24. Teun Koopmeiners, 25. Jurrien Timber, 26. Cody Gakpo.

Cehia: 1. Tomas Vaclik - 5. Vladimir Coufal, 3. Ondrej Celustka, 6. Tomas Kalas, 2. Pavel Kaderabek - 9. Tomas Holes, 15. Tomas Soucek (căpitan) - 12. Lukas Masopust, 7. Antonin Barak, 13. Petr Sevcik - 10. Patrik Schick. Selecţioner: Jaroslav Silhavy.

Rezerve: 16. Ales Mandous - 23. Tomas Koubek - 4. Jakub Brabec, 11. Michael Krmencik, 14. Jakub Jankto, 19. Adam Hlozek, 20. Matej Vydra, 21. Alex Kral, 22. Ales Mateju, 24. Tomas Pekhart, 25. Jakub Pesek, 26. Michal Sadilek.

Arbitru: Serghei Karasev; arbitri asistenţi: Igor Demeşko, Maksim Gavrilin (toţi din Rusia); al patrulea oficial: Stéphanie Frappart; arbitru de rezervă: Mikael Berchebru (ambii din Franţa)

Arbitru video: Stuart Attwell; arbitri asistenţi video: Chris Kavanagh, Lee Betts (toţi din Anglia), Pawel Gil (Polonia)
Delegat UEFA: Radenko Mijatovic (Slovenia), observator UEFA pentru arbitri: Roberto Rosetti (Italia)

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Italia a învins Austria după prelungiri (2-1) şi s-a calificat în sferturile EURO 2020
Italia a învins Austria după prelungiri (2-1) şi s-a calificat în sferturile EURO 2020

Reprezentativa Italiei s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului European, trecând în optimi de naţionala Austriei, sâmbătă seară, scor 2-1 după prelungiri, pe stadionul Wembley, la Londra.

Naționala Cehiei, evacuată din avion chiar înainte de decolare. Incidentul care le-a anulat deplasarea
Naționala Cehiei, evacuată din avion chiar înainte de decolare. Incidentul care le-a anulat deplasarea

Naţionala Cehiei a fost nevoită să îşi amâne deplasarea la Budapesta, pentru meciul de la EURO 2020 cu Țările de Jos, deoarece topoganul pentru evacuarea de urgenţă a avionului s-a declanşat accidental, relatează presa internaţională.

Danemarca - Ţara Galilor 4-0. Prima echipă calificată în sferturile EURO 2020
Danemarca - Ţara Galilor 4-0. Prima echipă calificată în sferturile EURO 2020

Danemarca este prima echipă calificată în sferturile de finală ale EURO 2020 la fotbal, după ce a învins selecţionata Ţării Galilor cu scorul de 4-0 (1-0), sâmbătă seara, pe Johan Cruijff ArenA din Amsterdam.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.