Vladescu: Luam in calcul largirea bazei de impozitare pentru anul acesta

Ultima actualizare: 05-10-2012 09:02
Sebastian Vladescu

Ministrul de finante, Sebastian Vladescu a anuntat ca toate structurile statului au declarat toleranta ZERO evaziunii fiscale. Ministrul Blaga spune ca s-au gasit containere cu tigari din Africa de Sud, cu timbru romanesc, fals.

Seful finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca au fost definite zonele de maxima evaziune. Avem o lege care stabileste ca acestea sunt mai ales produsele accizabile: tutun si alcool.

Pana acum au fost date peste 69.000 de amenzi si s-au pus masuri asiguratorii pe averile sau bunurile a 2543 de contribuabili, potrivit oficialului. Totalul obligatiilor fiscale suplimentare stabilite in urma controalelor este de aproape un miliard de euro.

Pentru toate segmentele implicate in lupta contra evaziunii fiscale exista o decizie foarte clara: toleranta zero privind evaziunea fiscala.

Ministrul Vladescu recunoaste insa, ca partea cea mai grea va fi cea cu evaziunea marunta din piete, de pe strada, in care cetateni romani vand cantitati mici de produse. "Aici este o problema legata si de edicatie, si de saracie", a explicat ministrul.

Anul acesta se va lua in calcul largirea bazei de impozitare.

La randul sau, seful MAI, ministrul Vasile Blaga a dat cateva date despre contrabanda cu tigari, cea care ii ingrijoreaza cel mai mult pe guvernanti.

Daca anul trecut au fost verificate 11.000 de societati comerciale si s-au confiscat in 12 luni, 46 milioane de tigari, anul acesta controalele infisificate au adus rezultate mult mai bune. De cinci luni, Politia a capturat 64 de milioade de tigari si numai in ultima saptamana s-au confiscat peste 9 milioane si s-au dat amenzi de peste 3 milioane de lei.

Blaga a mai declarat ca au fost confiscate foarte multe mijloace de transport si ca acestea deja nu mai incap in curtile inspectoratelor de Politie asa ca ar fi bine ca ministerul sa le poata valorifica intr-un fel.

In urma anchetelor, 921 de persoane sunt cercetate de oamenii legii, 38 au fost deja retinute, iar 35 arestate.

Cele mai multe tigari au fost confiscate pe frontiera cu Moldova si Ucraina.

Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul a decis in 30 mai sa introduca noi masuri de combatere a evaziunii fiscale printr-o ordonanta de urgenta. Actul normativ nu a fost publicat inca, in Monitorul Oficial.

Potrivit proiectului de ordonanta, achizitiile intracomunitare de cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii vor avea TVA, iar pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

Ministerul Finantelor recunoaste ca atat aplicarea TVA pentru achizitii intracomunitare, cat si taxarea inversa privind TVA din anumite tranzactii in piata interna contravin legislatiei europene si propune aplicarea limitata a acestor prevederi pana la finele anului viitor.

De asemenea, potrivit proiectului, Guvernul va reintroduce in acest an accize la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux. Astfel, Executivul isi asuma riscul unei sanctiuni din partea Comisiei Europene, dupa ce anul trecut a decis eliminarea acestor taxe care contravin normelor comunitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO