Semne bune 2010 n-are! Se scumpesc carburantii, tigarile, energia electrica


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 23:48
Data publicarii: Joi 31 Decembrie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Nu va astepti la mari surprize in ceea ce priveste cursul in 2010 ne spun specialistii. Cel mai probabil, moneda nationala se va mentine intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro anul viitor.

Insa deprecierea leului din 2009 se va simti de joi in preturi, pentru ca accizele se vor calcula la un curs de schimb mai mare.

In primul rand, se vor scumpi carburantii: benzina cu 45 de bani pe litru si motorina cu 22 de bani. Urmeaza tigarile, cu mai mult de un leu, asa ca preturile vor fi cuprinse intre 9 si 11 lei pachetul, adica peste doi euro. Si bauturile alcoolice vor costa mai mult, cu 2 lei pe litru pentru o concentratie de 40 de grade.

Valul de scumpiri atinge cu 4 procente si energia electrica.

Exista insa si o veste buna: de pe 1 se elimina accizele pentru haine de blana, parfumuri, bijuterii din aur, articolele din cristal, arme de vanatoare si iahturi. Acestea se vor ieftini cu 25 pana la 50%.

Soferii vor plati mai mult pentru carburanti, dar vor putea beneficia de reduceri de 10% la asigurarea obligatorie RCA, pentru ca intra in vigoare sistemul bonus-malus, prin care cei fara accidente sunt premiati, iar ceilalti, penalizati.
 

Tags: accize,

Decembrie le aduce fumatorilor tigari mai scumpe!
Carnea de pui se va scumpi de la 1 ianuarie 2010 cu peste 20%
Ministerul Finantelor vrea sa amane cresterea accizelor in euro
VIDEO PROTVPLUS.RO