Scade TVA-ul la produsele de baza, creste la cele de lux!
Alimente mai ieftine din 2009. Asta este promisunea pe care o fac patronatele si comerciantii, dupa ce viitorul guvern a anuntat ca va reduce TVA-ul in cazul produselor de baza, la 5%.
Carnea, laptele, zaharul, uleiul si painea! Acestea sunt principalele produse pentru care TVA-ul va scadea in 2009. Nu stim insa exact cand va intra in vigoare aceasta masura, care are ca scop final reducerea preturilor la alimente.
De asemenea, in programul de guvernare nu este mentionat daca TVA-ul va fi redus si pentru produsele derivate, cum ar fi branza, cascavalul sau mezelurile.
In paralel cu reducerea TVA-ului la alimentele de baza, guvernul a anuntat ca il va majora in cazul produselor de lux cu pana la 25%.
La prima vedere, masurile par benefice pentru consumatori, insa specialistii spun ca nu vor duce la o scadere a preturilor, ci doar la profituri si mai mari pentru producatori si comercianti.
Teoretic, in 2009, TVA-ul pentru alimentele de baza va scadea de la 19% la 5%. Pana aici toate bune! Calculul este simplu , scad taxele, scad si preturile.
Si totusi, specialistii ne avertizeaza ca in realitate lucrurile vor sta complet diferit. Iar preturile nu se vor duce niciodata in jos.
In cele din urma si patronatele admit ca totul suna prea bine ca sa fie si adevarat: "Adevarul e undeva la mijloc! Ar fi absurd sa spunem ca se reduce TVA-ul, imediat toata lumea il lasa si in raft. Nimeni nu poate garanta," a spus Mihai Visan, director executiv Asociatia Romana a Carnii.
Reducerea TVA-ului la alimentele de baza nu numai ca nu va avea efectele scontate asupra preturilor, dar, precizeaza finantistii, va duce si la incasari mai mici la bugetul de stat.