Isarescu: "90% din datoria externa e facuta chiar de romani"


Ultimul update: Marti 09 Octombrie 2012 08:55
Data publicarii: Miercuri 24 Noiembrie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

UPDATE: "Un sfert din datoria externa a Romaniei de aproape 90 de miliarde de euro a fost a fost facuta in mod democratic chiar de catre romani".

Este afirmatia guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu. care a explicat ca bancile au imprumutat din strainatate aproape 23 de miliarde de euro, pe care i-au dat sub forma de credite, din care noi toti ne-am luat case, masini, sau electrocasnice.

In doar trei ani, din 2007 pana in 2009, in Romania s-au vandut un milion de masini noi in valoare de 17 miliarde de euro in cea mai mare parte cumparate prin credite, dupa cum arata datele Bancii Nationale.

In total, 4 milioane si jumatate de romani au credite in derulare, adica jumatate din populatia activa a Romaniei. Circa 350.000 au credite ipotecare sau cu garantie ipotecara, aproape o jumatate de milion au datorii pe carduri, iar cei mai multi, adica 3.700.000 de romani au credite de consum, negarantate. Unii chiar mai multe in acelasi timp, pentru ca sunt in total 6 milioane de credite de consum.

Pentru atatea credite, bancile au imprumutat din strainatate aproape 23 de miliarde de euro, adica un sfert din datoria externa totala a Romaniei. Suma este mai mare decat datoria statului roman catre creditorii straini, 18 miliarde, sau cea a Bancii Nationale catre FMI, 9 milioane. De departe, cea mai mare datorie externa o are sectorul privat, de aproape 40 de miliarde de euro, in general datorii ale subsidiarelor companiilor straine catre firma mama.

Datoria publica a statului si Bancii Nationale este acoperita confortabil de rezerva BNR de peste 32 de miliarde de euro in valuta si de 3,2 miliarde in aur.

Si pentru ca in Romania se afla in circulatie 48 de miliarde de lei, echivalentul a 11 miliarde de euro, se poate spune ca leul are acoperire de 300 la suta in valuta si in aur, spune guvernatorul bancii centrale.

VIDEO PROTVPLUS.RO