Isarescu: Cheia relansarii e ca bancile sa finanteze investitii


Ultimul update: Luni 08 Octombrie 2012 00:10
Data publicarii: Vineri 03 Iulie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu

Bancile se vor lasa greu convinse sa mai finanteze investitii, dupa socurile prin care au trecut, astfel ca nicio institutie de credit nu va mai "arunca cu bani", dupa ce "s-au dat cu capul de prag“, a sustinut Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Aceasta este prima data cand guvernatorul foloseste termenul „soc“ pentru a descrie evolutia bancilor din ultimele luni, dar si primul mesaj de temperare a asteptarilor legate de apetitul bancherilor de a mai acorda finantari.

Cu doar o zi inainte, Isarescu ii criticase pe bancheri pentru mentinerea dobanzilor la niveluri prea ridicate, tema abordata in ultima perioada si de politicieni. Companiile, care isi vad vanzarile in cadere libera, fac cu greu fata presiunilor de cash-flow, in conditiile in care aproape nu mai au acces la finantari. Din februarie, soldul creditelor pentru companii este in scadere, potrivit datelor BNR.

In aceste conditiii, directia principala pe care trebuie sa o urmeze autoritatile pentru iesirea din criza este alocarea resurselor catre investitii, care au un efect mare de multiplicare in economie, a subliniat Isarescu, informeaza Ziarul Financiar.

Sursa: Ziarul Financiar

Isarescu: Cand vor veni din vacanta, romanii vor gasi dobanzi mai mici
Mugur Isarescu: O majorare a TVA-ului ar duce la cresterea preturilor
VIDEO PROTVPLUS.RO