Guvernul nu mai sustine financiar jumatate din domeniile prin care exportam


Ultimul update: Sambata 11 Februarie 2012 09:39
Data publicarii: Joi 22 Iulie 2010 00:00
Categorie: Stiri Economice

Criza tine in sah si exporturile care ne mentin pe linia de plutire. Guvernul a hotarat sa nu mai sustina financiar jumatate dintre domeniile prin care reuseam sa vindem produse in afara tarii.

In plus, ramanem fara strategie si fara oameni care sa ne faca imagine dincolo de granita, pentru ca vor fi concediati foarte multi dintre reprezentantii economici.

Exportatorii se lauda ca sunt primii oameni de afaceri din Romania care au iesit din criza. Din noiembrie 2009 si pana in prezent au vandut produse in valoare de 3,6 miliarde de euro. Si totusi autoritatile nu s-au omorat sa ii ajute.

"Pe noi personal nu ne-a ajutat statul roman. Am participat in ultimii cinci ani la o expozitie la Las Vegas, dar cu surse proprii", a declarat Dumitru Toader, director general firma de mobila.

Strategia de export a Romaniei a promovat 16 sectoare in ultimii patru ani, printre care produse ecologice, ceramica sau industria chimica.

Jumatate au fost excluse, iar pe viitor ne vom baza pe vin, alimente, constructii de masini si vapoare sau IT.

Statul va da 33 milioane de lei anual pentru expozitii si targuri internationale.

"Am eliminat industria chimica in mare parte", a declarat Costin Lianu, director in Ministerul Economiei.

Si totusi industria chimica, lasata pe margine, este singura care are doua companii integral romanesti intre primii 100 de exportatori.

''Doar patru sunt romanesti. Restul sunt multinationale", a precizat Mihai Ionescu, presedinte Asociatia Importatorilor si Exportatorilor

Dar, mereu exista loc si de mai rau. Din cei 124 de reprezentanti economici care stabileau contacte de afaceri in lume mai raman in sistem numai 80.

 

Tags: exporturi,

Cinci multinationale, principalii exportatori de la noi
Vesti bune! Exporturile din Romania au crescut in ultimele 5 luni
In vremuri de criza, Romania exporta masini, confectii, calculatoare si vin
VIDEO PROTVPLUS.RO