Corpul de Control Guvernamental ia la puricat contractele semnate de ANRM


Ultimul update: Joi 26 Iulie 2012 22:42
Data publicarii: Luni 09 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Documentele si contractele semnate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale in cazul jumatatii de platou continental, deja concesionata, au fost luate la puricat de Corpul de Control al Guvernului.


Acesta spera sa afle motivele pentru care compania canadiana Sterling Resources va beneficia de un regim favorabil de impozitare pentru resursele din zona castigata recent la Haga. Dupa cum spun autoritatile, va mai trece mult pana cand se va face lumina in acest caz.

Aproape jumatate din platoul continental al Romaniei este deja cedat companiilor Petrom si Sterling Resources, iar taxele aplicate pentru aceste resurse sunt fixe pana in 2014: "200 de milioane de euro venituri din redevente sunt total insuficiente si total reduse ca valoare comparativ cu alte tari De exemplu, asta reprezinta la noi cam 1,5% din PIB, in timp ce in Bulgaria, tara cu mult mai putine resurse naturale decat noi, acest lucru reprezinta 4% din PIB," Cristian Parvan, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.

Si din exploatarea metalelor pretioase, fierului, sarii, apei minerale sau marmurii, statul roman castiga o suma mica - sub cinci milioane de euro anual.

Stolojan: Am semnat in '92 cedarea dreptului de explorare in Marea Neagra
ANRM a publicat pe site actul aditional al contractului cu Sterling
Tariceanu neaga ca ar fi concesionat zacaminte din zona castigata la Haga
VIDEO PROTVPLUS.RO