Economia Romaniei a primit o injectie de adrenalina


Ultimul update: Duminica 23 Septembrie 2012 03:40
Data publicarii: Marti 30 Iunie 2009 00:00
Categorie: Stiri Economice

Banca Nationala a redus dobanda cheie pentru a doua oara consecutiv, asa ca ar trebui sa se ieftineasca si imprumuturile in lei.

 

In plus, bancherii nu se mai pot plange ca nu au de unde sa dea credite ieftine: vor primi de la BNR peste 2 miliarde de euro, bani pe care nu au voie sa-i scoata din tara.

Conducerea BNR a redus marti dobanda cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la nivelul de 9%. Mesajul este clar: pentru a relansa economia, trebuie dezghetata creditarea, iar pentru asta, bancherii trebuie sa scada dobanzile.

Si rezervele minime obligatorii au scazut atat pentru lei, cat si pentru euro. In consecinta, bancile vor primi la sfarsitul acestei luni de la BNR 1,5 miliarde de euro si aproximativ 3 miliarde de lei.

Si o parte dintre cei care au luat deja credite au motive de bucurie. Multe banci recalculeaza dobanzile odata la 3 sau 6 luni, in functie de evolutia indicilor Euribor pentru euro si Robor pentru lei. Ambii indici au scazut substantial de la inceputul anului.

Asa ca si ratele ar trebui sa scada corespunzator. Cam cu 20% pentru un credit in euro fata de inceputul anului. Multe banci fac aceste modificari la inceputul lunii iulie, asa ca cititi cu atentie contractele de credit, pentru a vedea daca veti beneficia sau nu de o recalculare a dobanzii.

Tags: bnr, economie,

Nori negri peste economia Romaniei, care ar putea sa scada cu 7% in 2009
FMI: Ritmul de scadere a economiei mondiale s-a temperat
Lista FMI: ce trebuie sa facem pana in 2010, in contul imprumutului primit
VIDEO PROTVPLUS.RO