Basescu contraataca: FMI voia umflarea taxelor, sindicatele sunt corupte

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Marti seara, cu putin inainte de miezul noptii, presedintele Traian Basescu a venit cu noi explicatii despre viitoarele masuri de austeritate. Cu aceasta ocazie, seful Statului a dat o replica sefului FMI, dar si sindicalistilor.

Dupa ce toata ziua de marti a facut turul partidelor care sustin Executivul in Parlament, Traian Basescu a organizat, seara tarziu, o conferinta de presa, ca sa vorbeasca de masurile de austeritate.

Una din principalele sale concluzii a fost faptul ca, daca nu s-ar lua acum aceste masuri, in martie anul viitor Romania ar fi fost obligata sa se imprumute din nou la FMI, aproximativ 30 de miliarde de euro.

Si pentru ca a venit vorba de FMI, Traian Basescu nu a ratat ocazia de a da o replica directorului-general al Fondului, Dominique Strauss-Kahn. Oficialul FMI a declarat, recent, la postul de televiziune France 2, ca Fondul Monetar a propus Guvernului roman majorarea impozitelor, in special pentru cei mai bogati, dar autoritatile din Romania au luat decizia taierii salariilor functionarilor.

Presedintele Romaniei a sustinut ca de fapt realitatea a fost alta: mandatul delegatiei FMI la Bucuresti a inclus cresterea TVA de la 19 la 24%, a impozitarii de la 16 la 20% si reducerea salariilor publice cu 20%. "Daca Strauss-Kahn are dubii, ii transmit personal documentele cu care delegatia FMI a venit la Bucuresti", a spus Basescu.

Citește și
Bani
AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

De altfel, presedintele a spus ca sectorul privat a trecut deja printr-o restructurare, astfel ca, daca s-ar aplica masurile propuse de FMI ...s-ar mentine "cancerul" din sectorul bugetar. "In general, sectorul economic, fie ca a fost in zona serviciilor sau a productiei a suferit o puternica restructurare in anul 2009, ceea ce nu s-a intamplat cu sectorul de stat sau cu cheltuielile statului. Din aceste motive, in urma discutiilor pe care le-am avut cu Guvernul si cu BNR, noi toti am stabilit sa respingem varianta propusa de Fond. Aceasta varianta avea si dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a spus Basescu.

Cat priveste scrisoarea de intentie catre FMI, aceasta va fi redactata in forma propusa de Guvern, si nu cum doresc sindicatele sau patronatele. "Optiunea mea, plecand de la responsabilitatea pe care o am, este sa insist ca scrisoarea catre FMI sa plece in forma in care a fost negociata, avand convingerea ca decat marirea de taxe, e mai bine sa facem controlat reducerea de venituri" - a spus presedintele Romaniei.

Traian Basescu nu i-a uitat marti seara nici pe sindicalisti, principalii sai adversari care pregatesc proteste de amploare. Presedintele a precizat ca liderii sindicali sunt caraghiosi cand vorbesc de coruptia politicienilor, mentionand ca sindicalistii reprezinta si functionari care iau mita.

"Liderii sindicali sunt caraghiosi cand vorbesc de coruptia politicienilor. N-as vrea sa il intreb pe domnul Marica ce stie despre coruptia din vami, sau pe seful Politiei de Frontiera de coruptia din frontiera, pe unde trec tirurile cu tigari", a spus Basescu. El a mai mentionat ca nu ministrii sunt cei responsabili de gestionarea fondurilor, ci functionarii, care "vamuiesc" proiecte si pe care liderii sindicali ii reprezinta.

Basescu s-a referit, de asemenea, si la membrii PDL. El sustine ca a cerut la intalnirea cu parlamentarii acestui partid ca veniturile salariale din ministere, agentii si regii sa fie facute publice pe site-uri, avertizand ca aceia care nu fac acest lucru isi asuma responsabilitatea de a intra in disputa publica cu el.

Primii care au intrat, marti, la consultarile cu presedintele Romaniei au fost parlamentarii PDL. Surse participante la aceste consultari au declarat pentru Mediafax ca Traian Basescu le-ar fi cerut celor din PDL care sunt si demnitari, dar si actionari la diverse societati .. sa renunte la afaceri! De asemenea, dupa consultari, Sulfina Barbu a spus ca "inca se mai discuta despre indemnizatia pentru mame." La randul sau, Elena Udrea a precizat ca nu s-a discutat despre o eventuala modificare a continutului scrisorii catre FMI.

Ultimul reprezentant al PDL care a iesit de la intalnirea cu presedintele Basescu a fost premierul Emil Boc. Foarte grabit, prim-ministrul a declarat ca sunt doua lucruri foarte importante: "trebuie aprobat in Guvern scrisoarea FMI, dupa care urmeaza asumarea in Parlament pe un proiect de lege, si nu prin ordonanta de urgenta."

Au urmat la discutii cu presedintele Traian Basescu senatorii si deputatii UDMR. Dupa aceasta intalnire, liderul Marko Bela a spus ca la intalnirea cu Traian Basescu s-a pus accent pe problema pensiilor, deoarece "aici este segmentul cel mai sensibil." De asemenea, el a declarat ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi adoptata de Guvern in sedinta de miercuri.
De altfel, UDMR a anuntat recent decizia de a sustine protejarea pensiilor mici, iar UNPR s-a pronuntat pentru mentinerea pensiei minim garantate.

In schimb, grupul minoritatilor nationale a precizat ca nu va accepta niciodata o crestere a fiscalitatii.

Executivul urmeaza sa adopte, cel mai probabil in sedinta de miercuri, scrisoarea de intentie catre FMI cu masurile pe care le va lua Guvernul de la Bucuresti.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Guvernul Romaniei vrea sa adopte saptamana viitoare scrisoarea FMI
Guvernul Romaniei vrea sa adopte saptamana viitoare scrisoarea FMI

UPDATE: Guvernul intentioneaza sa adopte in sedinta de saptamana viitoare scrisoarea de intentie convenita cu FMI, fara sa renunte la diminuarea salariilor si pensiilor.

AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?
AFP: Imprumutul de la FMI a salvat Romania! TU ce parere ai?

Agentia France Presse afirma ca imprumutul de la FMI a salvat Romania, dar nu a rezolvat problemele economice. Spune-ti si tu parerea despre solutia aleasa de politicieni!

Romania in strada! Profesori, functionari, pensionari sunt gata de proteste
Romania in strada! Profesori, functionari, pensionari sunt gata de proteste

UPDATE: A inceput un lant al protestelor, care nu se va rupe pana la vara, ameninta sute de oameni iesiti in strada. Fierb bugetarii, care s-au trezit cu salarii mai mici si care sunt amenintati de disponibilizari, dar si studentii.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.