Celulita e rezultatul unei inflamații și e favorizată de hormonii feminini. Metodele care nu dau greș pentru diminuarea ei
Celulita dispare prin reducerea inflamației sistemice din organism.Este chiar rezultatul combinației nefericite dintre inflamație, retenție de lichide și circulație defectuoasă.
Acest aspect de coajă de portocală necăjește multe femei, indiferent că sunt slabe sau plinuțe. Celulita e o trăsătură feminină și ține de anatomia particulară a pielii. Cu cât celulele adipoase din derm sunt mai umflate și mai mari, cu atât pielea va arăta ca o plapumă denivelată. Excesul de calorii provenit din zahăr, alcool și grăsimi determină mărirea adipocitelor ca număr și volum. Deci kilogramele în plus agravează celulită, însă există și alți factori agravanți.
Circulația deficitară înseamnă piele rece și risc de celulită. Explicația? Celulele adipoase mărite ca volum, comprimă vasele de sânge, împiedică drenajul apei și toxinelor. Se produce o retenție de lichide cu edem și inflamație care predispun la celulită. Sedentarismul este un alt factor negativ. Prin mișcare sângele este pompat eficient către piele, crește vascularizația, se dilată capilarele, iar transpirația ajută la eliminarea toxinelor. Un corp tonic, cu masă musculară bine antrenată, va avea o piele fermă, cu mai puțină celulită.
Sfaturi pentru diminuarea celulitei
Vreți să scăpați de celulită? Imposibil, câtă vreme hormonii feminini favorizează apariția ei. Nu o putem desființa, însă o putem ameliora. Iar pentru asta avem nevoie de o abordare complexă: alimentație, sport și masaj local. Nu există o dietă anticelulită, este vorba mai degrabă de o serie de obiceiuri care țin de un stil de viață sănătos: Evitați să consumați carbohidrați după 6 seara, când metabolismul este scăzut. Zahărul și făinoasele, mai ales combinate cu grăsimi, se depozitează ușor în adipocite. Și de aici până la celulită mai este doar un pas!
Creșteți consumul de antioxidanți din fructe și legume. Vitaminele A, C și E, alături de pigmenți vegetali și minerale, neutralizează radicalii liberi și toxinele, protejează pielea și îmbunătățesc circulația. Consumați frecvent pește gras pentru aportul de acizi omega 3 cu efect antiinflamator. Grăsimile din pește echilibrează membrana celulară și schimburile dintre celule, elimină retenția de lichide și cresc tonusul vaselor de sânge.
Includeți proteine în dietă, mai ales la masa de seară. O porție de carne slabă, pește sau ouă conține albumină care ajută la drenajul lichidelor dintre adipocite. Reduceți consumul de zahăr, ulei de floarea soarelui, alcool și sare, elemente cu efect proinflamator. Evitați alimentele ultra procesate, semipreparatele, sosurile și produsele de tip fast-food.
Consumați mâncăruri simple și multe legume, ideal proaspete și de sezon. Top-ul legumelor cu efect anti celulită conține ardei iute, hrean și pătrunjel, varză și broccoli, ceapă și praz, țelină, andive și ridichi. Umpleți farfuria cu verdețuri și crudități, mișcați-vă cât mai des și masați pielea cu creme hidratante. Promit să dea rezultate!
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sfaturi, mihaela bilic, celulita,
Dată publicare:
28-03-2025 11:25