Ultima zi în care puteți cere banii pe taxa auto. S-ar putea să îi primiți însă fără dobândă

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Vineri, 31 august, este ultima zi în care se mai pot depune cereri pentru recuperarea taxei auto de la stat, așa că mii de români au luat cu asalt ghișeele Fiscului.

Mulți nu-și mai amintesc ce și cât au plătit, dar speră să primească toți banii înapoi. Însă cei care și-au recuperat deja taxa spun că statul nu le-a dat și dobânda aferentă.

Joi, la ora 14, la ANAF sector 2 zeci de oameni completau cu sârg formularul, apoi se aşezau la coadă ca să-l depună. Visează deja la ziua în care îşi vor primi banii înapoi.

Șofer: "Sincer, nu mai ţin minte, nici ce taxă am plătit nici cât era. Habar nu am. Totul s-a întâmplat în 2009. Probabil mă ajută sau răspunsul va fi nu."

636.000 dintre românii care au plătit taxa înainte de 2013 au primit deja banii în cont. Unii au avut însă parte şi de o surpriză neplăcută.

Teoretic, oamenii ar trebui să primească în acelaşi timp şi taxa şi dobânda aferentă, adică 0,02% pentru fiecare zi în care banii au stat în visteria statului. Doar că asta nu se întâmplă, spun mulţi, care s-au trezit că au primit taxa, dar nu şi dobânda.

Șofer: "Și eu am primit toți bani în aprilie și cică după dobândă să mai aștept."

Șofer: "Am primit suma respectivă după circa 7 luni de la depunerea cererii, dar fără dobânda prevăzută de lege. În momentul în care am întrebat la ANAF când primesc dobânzile, mi s-a răspuns că la o următoare plată și când am întrebat când va fi următoarea plată, nu am mai primit răspuns."

Dacă, de exemplu, aţi achitat 500 de lei la 1 ianuarie 2015 şi primiţi banii 4 ani mai târziu, pe 1 ianuarie 2019, veţi avea de recuperat 500 de lei plus 146 dobânda. Cei care au plătit taxa după 2013 vor primi banii până în martie 2019.

Economist: "Opinia mea e că durează mai mult pentru că este un calcul diferit şi este mai complex. Dar termenele sunt aceleaşi. Statul se grăbeşte să ia banii, dar când îi dă înapoi este mai greu."

Cei care nu sunt dispuşi să aştepte după dobânzi le pot cere în instanţă, dar asta presupune timp şi bani. În cei 10 ani de la prima taxă auto, s-ar fi plătit acest bir pentru un milion de maşini, potrivit unor surse din administraţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO