Zece zile de proiectii, concerte, expozitii si dezbateri la TIFF

Zece zile de proiectii, concerte, expozitii si dezbateri la TIFF

Editia cu numarul 13 a Festivalului International de Film Transilvania incepe astazi, 30 mai, de la 20.45, in Piata Unirii Open Air din Cluj, cu ceremonia de deschidere, urmata de premiera nationala a filmului Philomena nominalizat anul acesta la Oscar.

La gala prezentata de Tudor Giurgiu, presedintele festivalului, vor lua parte oficialitati si personalitati din lumea filmului. Pana pe 8 iunie, spectatorii au de ales intre 217 filme din 55 de tari, concerte, expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri. In jur 700 de invitati romani si straini sunt asteptati la TIFF.

La gala de deschidere va fi detaliata una dintre cele mai importante campanii in care se implica TIFF anul acesta, „Salvati Marele Ecran!”. Sambata, 31 mai, de la 10.30, la Mansarda Boema, va avea loc prima conferinta majora a campaniei de salvare a cinematografelor din Romania, la care vor lua parte Emil Boc, primarul Clujului, Marius Szabo, primarul orasului Gherla, Tudor Giurgiu, presedintele TIFF, Marta Materska-Samek, presedinta board-ului Cinema Development Foundation (Polonia), Tina Hajon - Head of Film Exhibition, Croatian Audiovisual Centre, Ivo Andrle, managerul Aerofilms (Cehia). Tot pe 31 mai, de la 20.30, va avea loc deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovski, in prezenta unor oficiali si invitati, urmata de proiectia unor fragmente din documentarul lui Alexandru Belc, Cinema, mon amour (work-in-progress) si a filmului Cinema at the End, in prezenta regizorului Meritxell Soler. Spatiul inedit de la fostul depozit RADEF va gazdui in timpul festivalului proiectiile din sectiunea cu acelasi nume, Cinema, Mon Amour. Intrarea este libera.

Proiectiile au inceput de astazi dimineata, cu filmele dedicate celor mai mici spectatori ai festivalului, in programul EducaTIFF. La Cinema Victoria, de la 10.00, va fi proiectat A fi si a avea/ Etre et avoir, in prezenta regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta in sectiunea 3X3. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film in 2002, este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se afla in grija unui invatator. Duminica, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema Florin Piersic, copiii si parintii se vor bucura de experienta Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan si Bran si Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animatie, seminarii de critica de film, lectii de actorie cu Stefan Collier, actorul din filmul Regret!, proiectii 3D.
Weekend la Castel: Surprize ii asteapta pe cei mici si la Castelul Banffy de la Bontida. Pe 31 mai si 1 iunie, de la 12.00, copiii sunt invitati sa invete mestesuguri vechi si meserii noi, in Cetatea micilor antreprenori. Eforturile le sunt rasplatite in cupoane de distractie. Cei care lucreaza la mesterul olar, la tamplar, bucatar, la pompieri sau la spital isi castiga dreptul de a participa la ateliere de efecte speciale de film, teatru de papusi, spectacol de magie, fotbal si alte jocuri. Cei care au jucarii vechi le pot aduce la consignatie, unde vanzatori simpatici, care stiu sa socoteasca, vor convinge alti copii sa le cumpere. Sambata, 31 mai, de la 14.00, muzicienii polonezi de la Male Instrumenty, renumiti pentru concertele la instrumente improvizate, le vor arata copiilor cum poti crea muzica din obiecte reciclabile.

Dupa lasarea serii, de la 21.45, vor fi proiectii in aer liber pentru cei mari: sambata - Bolondos vakáció/ Frumoasele vacante, de Karoly Makk, o comedie romano-maghiara din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu si Ilinca Tomoroveanu, iar duminica, filmul 1984, in regia lui Michael Radford, care aniverseaza 30 de ani de la premiera. Detalii despre Weekend la Castel, pe www.tiff.ro.

Citește și
Program TIFF. Festivalul International de Film Transilvania incepe vineri
Program TIFF. Festivalul International de Film Transilvania incepe vineri
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

La Casa TIFF, incep concertele in weekend. Sambata, de la 22.00, un spectacol inedit va fi oferit de polonezii de la Male Instrumenty, care canta la instrumente improvizate din jucarii, deseuri reciclabile, diverse obiecte. Duminica, de la 22.00, Teodora Enache isi va incanta audienta cu vocea care i-a adus supranumele de „Ella Fitzgerald a Romaniei”.
La Manastur Open Air, proiectiile gratuite in aer liber incep vineri, de la 22.00, cu Psihopatii/ Killers, un thriller din sectiunea tematica Ochi pentru Ochi, nerecomandat minorilor. La Cinema Marasti, o sala care revine anul acesta in program, vor rula cate doua filme in fiecare zi de festival, de la 18.00 si 20.30. Un bilet achizitionat pentru o proiectie va asigura accesul pentru doua persoane. Primele filme, cele de vineri, sunt Dragoste in sange/ Love Steaks, o poveste de dragoste intre doi angajati ai unui hotel de lux, si Traiasca libertatea/ Viva la liberta!, o comedie acida despre politica.

Weekend-ul e plin de filme bune, in toate sectiunile si locatiile. O premiera mondiala, printre ele: 28 ½, povestea unui barbat care pleaca in cautarea copilului pe care nu l-a cunoscut niciodata, proiectat in Focus Noul Film German pe 31 mai, de la 19.30, la Cinema Arta, in prezenta regizorului Anton Gonopolski si a producatoarei Anna Guddat. Pe Michael Kutza, director al Festivalului International al Film de la Chicago si membru al juriului competitiei TIFF, publicul il va intalni la proiectia speciala a filmului Strictly Ballroom (r. Baz Luhrman) sambata, de la 17.00, la Cinema Arta.

Programul complet al festivalului precum si toate noutatile pot fi gasite pe www.tiff.ro.

Biletele pot fi cumparate online, de pe www.biletmaster.ro, si de la casieriile TIFF.

Aplicatia TIFF 2014 este disponibila in App Store si Play Store.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Weekend la Castel pentru familii. TIFF 2014 incepe cu proiectii-maraton la Castelul Banffy de la Bontida
Weekend la Castel pentru familii. TIFF 2014 incepe cu proiectii-maraton la Castelul Banffy de la Bontida

Un weekend de poveste pentru familii, dezbateri pe teme ecologice si proiectii-maraton ii vor tine in priza pe spectatorii Festivalului International de Film Transilvania, care incepe vineri, 30 mai, la Cluj-Napoca.

Program TIFF. Festivalul International de Film Transilvania incepe vineri
Program TIFF. Festivalul International de Film Transilvania incepe vineri

Festivalul International de Film Transilvania aduce sute de filme la cea de-a XIII-a editie. Acestea vor fi proiectate in 14 locuri din Cluj-Napoca. Programul complet este deja afisat pe site-ul oficial.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.