Weekend la Castel la TIFF: cine-concert „Metropolis” si cel mai periculos film facut vreodata

Ultimul update: Sambata 29 Aprilie 2017 07:09
Data publicarii: Miercuri 26 Aprilie 2017 16:09
Categorie: Ardeal
Weekend la Castel la TIFF: cine-concert „Metropolis” si cel mai periculos film facut vreodata

In primul weekend al celei de-a 16-a editii a Festivalului, programul Week-end la Castel revine la Bontida cu ateliere creative, jocuri si spectacole pentru cei mici in timpul zilei si evenimente speciale pentru cei mari dupa lasarea serii.

Pe 3 si 4 iunie, Castelul Banffy va gazdui proiectia unui film cult care a pus in pericol vietile actorilor si ale echipei, inclasabilul Roar (1981), si cine-concertul Metropolis (1927), o capodopera a filmului mut, de la a carei lansare se implinesc 90 de ani, acompaniata live de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca.

Sâmbata, pe 3 iunie, de la 21.45, spectatorii vor urmari pe ecran mare Roar, primul si ultimul film regizat de Noel Marshall, producatorul executiv al horror-ului Exorcistul (1973). Productia „celui mai periculos film facut vreodata” a durat nu mai putin de 11 ani, iar proiectul aproape i-a ucis pe regizor si pe intreaga lui familie. Se spune ca niciunul din cele peste 150 de animale nu a suferit in tot acest proces, insa peste 70 dintre membrii echipei si actori, da. Imaginile din film surprind atacuri reale, care au cauzat leziuni pentru care au fost necesare multe interventii chirurgicale. TRAILER

Filmul urmareste povestea unei familii atacate de animale salbatice, iar unul dintre rolurile principale este interpretat chiar de catre Noel Marshall. Alaturi de el apare si sotia lui la acea vreme, actrita Tippi Hedren, renumita pentru rolul din Pasarile (r. Alfred Hitchcock), si Melanie Griffith, fiica acesteia. „E un fel de Jaws in jungla”, scria Variety despre filmul lansat in SUA abia in 2015, film care completeaza perfect ideea campaniei de imagine TIFF 2017, ce va fi devoalata in aceasta perioada.

Unul dintre evenimentele de neratat ale editiei va fi cine-concertul Metropolis, capodopera lui Fritz Lang din 1927, cu acompaniamentul live al orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj-Napoca, pe muzica originala compusa de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Duminica, 4 iunie, de la ora 21:45, in decorul fantastic al Castelului Banffy, distopia futurista creata de regizorul expresionist Fritz Lang va capata noi valente prin interpretarea grandioasa a orchestrei clujene.

Lansat in 1927, Metropolis a influentat nu numai cinematografia moderna, ci si cultura pop, care de-a lungul timpului a imprumutat si reinterpretat multe dintre elementele simbolice utilizate de Fritz Lang pentru a ilustra societatea anului 2026.

Dirijorul Stefan Geiger are in portofoliu zeci de proiecte de ilustrare sonora a unor capodopere ale cinematografiei. Conduce din 2002 Orchestra de Tineret din Bremen, iar pentru stagiunea 2016/2017, a fost ales dirijor principal al Orchestrei Simfonice Parana, din Brazilia. A dirijat la Cluj cine-concertele Aventurile Printului Achmed, in 2013, si Cutia Pandorei, in 2015.

Biletele pentru Week-end la Castel pot fi cumparate in avans pe www.biletmaster.ro si direct de pe aplicatia TIFF 2017, disponibila in App Store si Google Store.

 

Weekend la Castel la TIFF: cine-concert „Metropolis” si cel mai periculos film facut vreodata Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania

Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle

Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca

Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc

S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile

Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei

Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat

UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare