VIDEO. Zeci de femei beneficiaza gratuit de programul de fertilizare in vitro

Dată publicare: 04-02-2012 15:22
Dată actualizare: 18-06-2012 15:30


Programul de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii a finanţat până acum 70 de mămici din toată ţara, care au și beneficiat de această procedură.

Din cele 500 de dosare care au fost aprobate pentru finanţare în toată ţara, doar 14% s-au efectuat până acum. Numărul mare de dosare arată interesul părinţilor pentru acest program, mai ales că o astfel de intervenţie se ridică și la 3000 de euro. Ana Ionela Nistor are 39 de ani și este una dintre beneficiare. Este din Orăştie şi după șase ani de încercări cu tratamente şi inseminări artificiale a ajuns la Cluj, unde a optat pentru procedura de fertilizare în vitro. Motivată oarecum şi de programul finanţat de minister, a ales o ultimă soluţie pentru a avea un copil. „Medicii mi-au spus că nu mai are rost să aştept, să sperăm că o să dea roade şi o să fie foarte bine”, spune femeia.

Bugetul programului este de 4 milioane de lei. Ministerul Sănătăţii susţine financiar o singură procedura de fertilizare. Un număr de 8 clinici din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Sibiu au fost admise pentru a derula programul Ministerului Sănătăţii, dar lista unităţilor care se pot înscrie în program rămâne deschisă. De la începutul anului, medicii clujeni au efectuat deja 30 de astfel de proceduri.


VIDEO PROTVPLUS.RO