Un tanar din Satu Mare a fost diagnosticat cu botulism. Antidotul a fost gasit cu dificultate

Ultima actualizare: 18-04-2014 02:08
pacient, spital

Lovitura dupa lovitura pentru familia unui tanar de 20 de ani din judetul Satu Mare: el a ajuns in stare critica la spital, dupa ce a gustat dintr-o bucata de sunca de porc, preparata in gospodarie, apoi s-a simtit tot mai rau.

La spital, medicii i-au pus un diagnostic crunt: baiatul are botulism. I-a paralizat deja o parte din fata, iar vestea cea mai rea este ca antidotul impotriva toxinei periculoase care provoaca aceasta boala se gaseste foarte rar in spitalele din Romania. 

Tanarul de 20 de ani mancase din sunca preparata de mama lui, iar la scurt timp, a inceput sa se simta groaznic: avea greturi, dureri cumplite de cap, si, in cele din urma, o parte din fata i-a paralizat. Parintii l-au dus de urgenta la Spitalul Judetean din Satu Mare, insa au aflat ca nici acolo, nici in alte unitati sanitare din apropiere, nu exista antidotul salvator - antitoxina botulinica - a carui productie a fost sistata de Institutul Cantacuzino. 

In cele din urma, antidotul a fost adus de Unifarm in regim "Life Saving" (mai putin de 24 de ore la pacient) din Germania, acesta ajungand printr-o colaborare interinstitutionala cu MAI-SMURD la pacient.

Imediat dupa administrarea serului, baiatul a inceput sa isi revina. Angajatii Directiei de Sanatate Publica au prelevat probe din toate alimentele din gospodaria familiei tanarului, pentru a afla ce anume i-a produs acestuia imbolnavirea. Infestarea cu toxina botulinica este o afectiune extrem de periculoasa si daca nu se intervine la timp, pacientul poate chiar sa moara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO