Traversari cu pluta, licurici digitali si energie verde, in weekendul Somes Delivery 2016

Ultima actualizare: 11-06-2016 00:07
Traversari cu pluta, licurici digitali si energie verde, in weekendul Somes Delivery 2016

Clujenii vor putea trece Somesul cu pluta, isi vor reincarca telefoanele la o mini-moara pusa in miscare de apa si isi vor energiza propriile „baterii” in spatiile de relaxare ce vor fi create special pentru a doua editie Somes Delivery.

In urma unui concurs de idei, organizatorii au anuntat proiectele castigatoare, ce vor fi puse in aplicare in cadrul editiei din acest an, pe tronsonul dintre podurile Napoca si Garibaldi.

Publicul larg este invitat sa se bucure de aceste noi spatii, in care in weekendul evenimentului vor avea loc si concerte, proiectii de filme, targuri si activitati speciale pentru copii.

Pier-to-Pier (P2P) este o pluta rulanta pe cablu care va face posibila traversarea raului in zona Cluj Arena, acolo unde este cea mai mare nevoie de o legatura pietonala, pentru ca podul Garibaldi si podul Napoca sunt foarte indepartate. Clujenii vor putea incerca, in premiera, o altfel de traversare a apei si vor putea descoperi Somesul din perspective complet noi!

Un alt mod neobisnuit de a conecta cele doua maluri va fi SOMEphone – o instalatie similara celei folosite de copiii care discuta legand cu un fir doua pahare de plastic sau carton, dar realizata din materiale care transmit mai bine sunetul. Acest „telefon cu fir” analog va permite celor aflati pe un mal sa transmita mesaje „vecinilor” de pe partea cealalta.

Pasionatii de tehnologie ceva mai avansata vor avea un mod inedit de a-si incarca telefoanele sau tabletele: Somes Mill. Pe rau va fi instalata o mini-moara, care asigura suficienta energie pentru a reincarca un aparat folosind energie verde, regenerabila, si fara a afecta cursul apei. Proiectul e si un semnal adresat autoritatilor, in incercarea de a le determina sa vada raul ca o resursa naturala, nu industriala, si in special un mediu de relaxare.

Clujenii care vor veni la Somes Delivery vor descoperi o multime de spatii de relaxare nou amenajate pe malurile raului. „La umbra crengilor” este un umbrar din crengi uscate ce va fi amplasat pe bd. 1 decembrie, intrun loc de unde se pot admira arborii salvati de la taiere de pe Splaiul Independentei, care din fericire au infrunzit si in acest an.

Pentru cei care cauta liniste, „CoconoCuib”-ul le va oferi un spatiu protejat, sigur si linistit – o alveola protectoare din materiale naturale, care reduc zgomotul de fond, pentru a te lasa sa te bucuri de sunetele apei curgatoare.

Seara, Somesul va fi decorat de lumini! Palcuri de licurici digitali plasati in copaci vor reactiona la prezenta oamenilor din apropiere – senzorii vor face ca licuricii sa se stinga cand e galagie in jur si sa se aprinda cand vizitatorii se relaxeaza in liniste. Este o instalatie ce invita la contemplare si o metoda inedita de a invata despre natura folosind tehnologia si interactivitatea.

Instalatia SOMEpeople va popula malurile raului cu siluete albe, care vor ilumina zona in timpul noptii si vor atrage atentia trecatorilor spre Somes, ca punct de interes. Urmatorul pas este implicarea celor ce vin la eveniment, lucru facut posibil de Somes Window. O serie de panouri transparente, cu malurile Somesului ca fundal, vor deveni „panze albe” pe care oricine poate desena o idee legata de cum i-ar placea sa arate raul in viitor.

Aceste amenajari si instalatii castigatoare se alatura celor propuse de organizatorii Somes Delivery, dintre care primul a fost deja construit. Este vorba despre Locul de intalnire pentru comunitate de pe strada Musicescu, creat pentru a-i intalni pe cei ce locuiesc in apropierea raului si a-i consulta cu privire la proiectele dezvoltate in comunitatea lor. Vor mai fi amenajate de organizatori Somes Pavilion, un loc dedicat evenimentelor, precum dezbateri, concerte live si activitati pentru copii (in scuarul dintre Cluj Arena si Parcul Central), locul de promenada Somes Alley, gradena Somes View si „sediul general” al proiectului in timpul weekendului 18-19 iunie, respectiv Somes Pavilion.

Toate aceste proiecte au un element comun: desi temporare, instalatiile si amenajarile au potentialul de a deveni permanente, fiind minim invazive, create cu respect fata de mediul natural si in intentia de a crea spatii de relaxare si plimbare in care clujenii sa poata redescoperi raul care le traverseaza orasul.

Weekendul Somes Delivery va mai include proiectii de film, concerte si trupe care transforma sunetele naturale ale raului in muzica, activitati speciale pentru ciclisti si ateliere pentru copii, un targ, dar si dezbateri despre Somes in dimensiunile lui sociala, economica, de mediu si infrastructura. Programul complet al evenimentelor, pe zile si pe ore, va fi anuntat in cursul saptamanii viitoare.

Toate detaliile legate de Somes Delivery vor fi publicate pe site-ul oficial SomesDelivery.ro si pe pagina de Facebook a proiectului.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO