TIFF la a 15-a editie: revelatii, maestri si povesti premiate din intreaga lume

TIFF la a 15-a editie: revelatii, maestri si povesti premiate din intreaga lume

TIFF se pregateste intens pentru editia aniversara, a 15-a din istoria celui mai mare eveniment de gen din Romania. TIFF 2016 va avea loc intre 27 mai si 5 iunie, la Cluj-Napoca, si va transforma din nou intreg orasul, timp de 10 zile.

Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Venetia, Toronto, Locarno si San Sebastian, primele filme confirmate aduc in atentie nume ca Alexander Sokurov si Terence Davies, dar si povesti fascinante din intreaga lume.

Doua dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film strain vor rula in premiera la Cluj: „A War” (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de razboi in Afganistan, dupa o decizie controversata, si „Embrace of the Serpent” (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concureaza pentru statueta. Filmata in Amazon, pelicula se bazeaza pe jurnalele unor oameni de stiinta si il are in centru pe samanul Karamakate, ultimul supravietuitor al tribului sau. Premiat la Cannes, in Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelatiile anului.

Proaspat premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia iesita din comunism, splendid filmata de directorul de imagine Oleg Mutu, „United States of Love”. Cu filmul sau anterior, „Floating Skyscrapers”, Wasilewski castigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atractii la TIFF 2016 va fi si noua productie marca Alexander Sokurov, distinsa cu doua premii la Venetia – „Francofonia”, un magistral portret si o reflectie asupra rolului muzeului Luvru in istorie, dar si a Frantei, ca natiune indragostita de arta. De la Venetia vine si „11 Minutes", noua pelicula a renumitului cineast Jerzy Skolimowski, propusa de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentata post 9/11 in mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare. Mult-asteptat este si filmul care marcheaza revenirea celebrului Terence Davies, „Sunset Song”, adaptarea romanului omonim, o drama luxurianta vizual despre o tanara care isi cauta calea undeva in Scotia, in 1932.

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: „Heart of a Dog”, de Laurie Anderson, un eseu hibrid emotionant, realizat in memoria cainelui artistei renumite pentru experimentele sale in arta si muzica, si unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvente reale si altele imaginate despre drumul lui dupa moarte construiesc o reflectie unica asupra vietii. „Heart of a Dog” s-a aflat pe lista scurta la Oscar, la categoria documentar, si a impresionat critica internationala. Umorul negru si stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regasesc din plin si in „Schneider vs. Bax”, proiectat la Locarno si adus in premiera la TIFF, in care un asasin platit trebuie sa ucida un scriitor retras.

Piata Unirii din Cluj va gazdui cateva dintre cele mai spectaculoase productii din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul si flamboaiantul „Baahubali: The Beginning”, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar si cel care a inregistrat cele mai mari incasari in propria tara, India. „Barbati pe jumatate dezbracati lupta cu tauri, cupluri se saruta printre orhidee, sute de figuranti ridica un turn, iar o scena de batalie dureaza 45 de minute – filmul epic in doua parti al lui S.S. Rajamouli isi face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor si o inoveaza”, scrie „The Guardian”. Filmul a calatorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges si Tallinn si va fi adus in premiera la TIFF.

Un alt tip de spectacol, al unui oras violent si promiscuu, aduce „The King of Havana”, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat in sectiunea 3x3 la TIFF 2015. Portretul dur si realist al capitalei Cubei in anii 90 are trei nominalizari la premiile Goya si un premiul pentru interpretare la San Sebastian acordat actritei Yordanka Ariosa. Socanta este si jungla urbana din „Te prometo anarquía” (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernández Cordon despre doi barbati tineri care se indragostesc in Mexico City si se implica in traficul cu sange.

In Mexic e plasata si drama bizara din „Bleak Street / La calle de la amargura”, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat in competitie la Venetia si Toronto. Scenariul porneste de la un caz care a facut valva in 2009 – doi frati luptatori care sufereau de nanism, celebri in Mexic, au fost ucisi. Din America de Sud vine si castigatorul premiului Semaine de la Critique la Cannes – mult-asteptatul „Paulina”, de Santiago Mitre, care exploreaza trauma complexa si derutanta a unei femei dupa un viol. „The Apostate” (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru A Useful Life), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existentiala despre un barbat spaniol care se incurca in itele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci cand decide sa renunte la religia lui.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days

Centrul pentru Dialog European si Diplomatie Culturala, organizeaza în perioada 18-20 august cea de-a patra editie a festivalului Transylvania History Days, eveniment ce va avea loc pe malul Somesului, la vest de podul Garibaldi.

UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti

Universitatea Babes-Bolyai isi va deschide miercuri, 12 iulie 2017, portile pentru absolventii de liceu candidati la statutul de student. admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/taxe_scolarizare/

O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!

ZARACATAN este un spectacol de echitatie unic in Romania, un show in care artisti de nivel international combina numere de dresaj, gimnastica artistica, acrobatii, sarituri peste obstacole si teatru.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.