Primul monopost de Formula 1 din Romania a fost construit la Cluj

Ultima actualizare: 08-04-2013 07:00

In colaborare cu nemtii, am inceput si noi sa contruim prima masina de Formula 1 din Romania. Realizatorii performantei sunt studentii si profesorii de la UTCN. Monopostul a fost realizat la cererea unei firme din Formula 1, care a finantat proiectul.

 

Paul Bere, cercetator in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj, a muncit pe vremuri la mai multe firme din Formula 1. Asa a adus acest proiect la Cluj, unde in prezent este cercetator al Departamentului de Ingineria Fabricatiei.

„In vara anului trecut am desfasurat o mobilitate, la o firma din Germania, am reusit sa-i conving si s-a materializat printr-un acord de colaborare, ceea ce a dus la realizarea masinii”, explica Paul Bere, cercetator la Departamentul Ingineria Fabricatiei.

Indata ce au primit fonduri si o parte din piese, specialistii Universitatii Tehnice s-au pus pe treaba. Multe dintre subansamble le-au realizat chiar ei, din fibra carbonica.

„Noutatea mare este faptul ca pentru prima data s-a asamblat complet si corect o masina de Formula 1. Pentru prima data va iesi pe roti, chiar daca impinsa deocamdata pentru ca motorul va fi fabricat de o alta firma din Germania”, mentioneaza Nicolae Balc, seful departamentului Ingineria Fabricatiei.

Bolidul va pleca in cateva zile spre Germania, unde i se va atasa un motor puternic si va intra in teste.

Acest proiect este foarte important pentru universitatea din Cluj, care va deveni astfel vizibila la nivel european. Fireste, cei mai incantati sunt studentii.

Monopostul realizat la Cluj, care va avea 650 de cai putere, va ajunge sa valoreze pana la 5 milioane de euro. Si cine stie, poate la volanul sau, va sta un pilot celebru de Formula 1, ca Hamilton sau Fernando Alonso.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO