Pregatiri pe ultima suta de metri in hotelurile si pensiunile de la noi
Gazdele isi asteapta oaspetii si abia isi mai vad capul de treaba. Unii prepara ultimele bucate, in timp ce altii aranjeza decoratiunile pentru ca turistii sa se simta rasfatati.
Bucataresele din Marginimea Sibilui nu mai prididesc cu treaba. Pregatesc tot felul de bucate pentru oaspetii care au facut rezervari inca din iarna. Cozonacii sunt in cuptor, iar pasca e aproape terminata si isi asteapta randul la copt. In bucatariile gosponidelor sunt deja terminate prajiturile cu nuca, alune sau crema de ciocolată. „Drob, cu friptura de miel, cu oua rosii. Apoi micul dejun, miel, friptura rece, mezeluri facute in casa, ciorba de miel, vacuta si tocanita de miel si vacuta”, cu asta isi asteapta oaspetii Simona Campean, proprietara unei pensiuni.
Insa, daca in Marginimea Sibiului si in statiunile de la munte va fi plin, in Maramures, clientii se cam lasa asteptati. In Maramures lucrurile nu stau la fel de bine. In multe pensiuni bate vantul, iar proprietarii unitatilor de cazare spun ca principala cauza ar fi Drumul Judetean 184, ce leaga Baia Mare de Maramuresul istoric si care este acum in reabilitare. Petre Berci, proprietarul unei pensiuni, spune ca doar 20% din locuri sunt ocupate. „Se ajunge in Viena mai repede decat din Bucuresti, care vin din sud toti se plang de drumuri”.