O noua sansa la educatie pentru copiii de la sate

07-11-2014 17:28


Cativa copii eminenti au fost la un pas sa renunte la scoala din cauza saraciei. Dimplomele si medaliile nu puteau sa tina piept vietii grele de la sat, insa sansa a venit odata cu programul “Vreau in clasa a IX-a“.

Zeci de persoane cu suflet mare din tara si de peste hotare s-au implicat in program si doneaza lunar 250 de lei, bani care ajung unui elev pentru rechizite, cazare si mancare. Elevii sunt sustinuti pe parcursul celor 4 ani si au ocazia sa se bucure si de excursii la care inainte nici nu puteau visa.

Dragos este elev in clasa a XII-a si face parte din cei 200 de elevi din judetul Cluj care au fost inscrisi in program. Cu banii putini ai parintilor nu s-ar fi putut bucura anul trecut de premiul intai luat la olimpiada de fizica. Acum isi doreste sa faca si o facultate ca sa devina inginer. Doar asa crede el, grijile financiare vor disparea.

Parintii lui Dragos au primit ca o binecuvantare faptul ca baiatul lor oplimpic a avut ocazia sa isi continue studiile. Neputinciosi, recunosc ca nu si-ar fi permis sa il tina la liceu. Din pensia ei, mama abia ii poate plati abonamentul de transport.

Dupa terminarea liceului majoritatea copiilor din program aleg sa studieze mai departe. Asa se face ca peste 70% urmeaza acum o facultate sau o scoala postliceala.

Antoanela este una din elevele care acum este studenta si asta datorita programului. Familia ei este foarte saraca, dar asta nu o impiedica sa isi continue visul. Isi cauta acum un loc de munca ca sa poata merge mai departe.

Fundatia World Vision Romania urmareste prin acest program sa combata abandonul scolar in mediul rural si le ofera astfel tinerilor sansa de a-si face un rost in viata.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO