Nastassja Kinski si Marin Moraru, printre vedetele ultimelor zile de TIFF 2015

Ultima actualizare: 08-06-2015 07:01
Nastassja Kinski si Marin Moraru, printre vedetele ultimelor zile de TIFF 2015

Ultimul weekend la Festivalul International de Film Transilvania inseamna premiere in prezenta echipelor, in Zilele Filmului Romanesc, intalniri cu actori la TIFF Lounge, masterclass-uri cu profesionisti din industria filmului, concerte si proiectii.

Doi dintre invitatii speciali ai festivalului, actrita Nastassja Kinski si actorul Marin Moraru, vor fi prezenti la gala de inchidere de sambata, 6 iunie, ora 20.30, la Teatrul National din Cluj. Nastassja Kinski va primi Premiul Special pentru contributia adusa cinematografiei mondiale, iar lui Marin Moraru ii va fi acordat Premiul de Excelenta TIFF 2015.

Inaintea galei, cei doi vor participa la proiectiile speciale dedicate lor si se vor intalni cu publicul din Cluj. Vineri, Marin Moraru va prezenta Operatiunea Monstrul (1976), de Manole Marcus, de la 14.15, la Cinema Arta, si va fi invitatul lui Mihnea Maruta la TIFF Lounge, de la 17.00. Sambata, Kinski va introduce Paris, Texas (1984), in regia lui Wim Wenders, de la 16.15, la Casa de Cultura a Studentilor, dupa care va vorbi despre cariera ei la TIFF Lounge, de la 17.00. Un alt invitat de marca al TIFF, Mircea Daneliuc, caruia festivalul ii dedica o retrospectiva, vine pentru o rara intalnire cu publicul vineri, de la 12.00, la Napoca 15, moderata de Tudor Giurgiu. Cineastul american Timothy Wheeler, nominalizat la Premiile Emmy, va sustine un alt masterclass de la ora 17.00.

Tot vineri, inainte de proiectia filmului Un etaj mai jos, de Radu Muntean, de la ora 19.30, la Cinema Florin Piersic, va avea loc prezentarea celor zece actori selectati anul acesta in programul 10 pentru FILM. In cadrul Zilelor Filmului Romanesc, intre 4 si 6 iunie, cei zece au luat parte la workshop-uri, premiere de film si dezbateri si au fost introdusi celor direct interesati sa descopere talente noi in cinema - regizori, producatori romani si straini, directori de casting si agenti.

Doua documentare pe teme ecologice vor fi proiectate vineri, pe 5 iunie, de Ziua Internationala a Mediului. Virunga, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun documentar anul acesta, vorbeste despre multitudinea de forte care incearca sa acapareze minunatiile din Congo. Filmul poate fi vazut de la ora 18.00, la Club Boema, si va fi urmat de o dezbatere marca BankWatch Romania, sub egida Anului European pentru Dezvoltare. Vor fi prezenti Enrico Pironio, expert biodiversitate, Comisia Europeana; Stefan Roman, expert Asistenta pentru Dezvoltare; si, prin video-conferinta, Emmanuel de Merode, personaj principal al filmului si administrator al parcului national Virunga.

De la 21.45, la Depozitul de Filme va avea loc o proiectie speciala dedicata comunitatii de biciclisti din Cluj - Biciclete contra masini / Bikes Vs. Cars, in care activistii lupta pentru orase mai bune si mai curate. Motociclistii sunt si ei invitati in aceeasi locatie si la aceeasi ora, sambata, pentru documentarul Duminica asta voi castiga / On Any Sunday: The Next Chapter.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO