Mocanita de la Turda in pericol!

Dată publicare: 03-02-2012 20:09
Dată actualizare: 02-05-2012 02:23


O firmă privată a început deja să ridice linia de cale ferată a celei care a fost în anii `90 unul dintre cele mai cunoscute trenuri cu aburi din românia, mocănița.

Sute de bucăți de cale ferată, de 600 de kilograme fiecare, au fost smulse rând pe rând de pe șine. Se întâmplă în zona Vidolm de lângă Turda, acolo unde în urmă cu 12 ani trecea mândră mocăniţa Ardealului. „Firma care preia calea ferată o transportă la Miheșu de Câmpie pentru a fi montată pentru o activitate turistică. Este vorba de 25 de kilometri de cale ferată, dintre Vidolm și Turda”, a spus Gheorghe Hanciu, inspector special I la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) Timișoara. Cu alte cuvinte asta înseamnă că mocăniţa este în pericol să devină o amintire.

Linia de cale ferată îngustă a fost construită între 1911 şi 1913, iar locomotiva cu abur a ieşit de pe porţile Uzinei de la Griviţa în 1949. Trenuleţul atingea 20 de kilometri pe oră şi făcea legătura între Alba Iulia şi satele din Apuseni. Ultimele curse au fost făcute în 1989, după care s-a decis conservarea ei.

Mai există o speranţă

Autorităţile din Turda au făcut demersuri către SNCFR şi au reuşit, pentru moment, să blocheze ridicarea șinelor. La Ministerul Culturii s-a depus documentaţia pentru ca şi calea ferată din judeţul Cluj să fie declarată monument istoric, la fel ca şi porţiunea din judeţul Alba, astfel încât mocănița să poată fi repusă în funcțiune. Ultima ieşire pe traseu a fost acum 12 ani, când zeci de oameni din întreaga lume s-au declarat fascinați de călătorie.


VIDEO PROTVPLUS.RO