Florin Zamfirescu, Premiul de Excelenta la TIFF 2014


Ultimul update: Vineri 23 Mai 2014 00:12
Data publicarii: Marti 20 Mai 2014 10:20
Categorie: Ardeal
Florin Zamfirescu

Indragitul actor Florin Zamfirescu, in varsta de 65 de ani, va fi distins cu premiul de excelenta la TIFF 2014. Cariera impresionanta in film si teatru a marelui actor a inceput acum mai bine de patru decenii.

Florin Zamfirescu a absolvit actoria la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1971, iar doi ani mai tarziu s-a angajat la Teatrul Odeon, jucand in peste 35 de spectacole si regizand alte 15, pe diverse scene din Bucuresti. In 1996, a inceput sa predea arta actoriei la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale”, institutie pe care a condus-o ca rector, intre 2000-2008. Vocea sa inconfundabila poate fi auzita in peste 100 de piese de teatru radiofonic.

In film, a avut roluri in circa 40 de productii, colaborand cu regizori ca Lucian Pintilie, Dan Pita, Mircea Veroiu, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc, Manole Marcus, Andrei Blaier, Alexa Visarion, Nicolae Corjos, Nae Caranfil sau Cristi Puiu. A jucat in filme precum Actorul si salbaticii, Mere rosii, Inainte de tacere, De ce trag clopotele, Mitica?, Morometii, Iacob, E pericoloso sporgersi, Moartea domnului Lazarescu, Restul e tacere, Killing Time si, recent, in Pozitia copilului. Florin Zamfirescu a fost distins cu numeroase premii de interpretare, a primit Premiul pentru excelenta in Cinematografia romana (2002), precum si Ordinul National Pentru Merit, in grad de Cavaler (2002). Este autor al cartii „Actorie sau magie” (2003). In onoarea sa, la TIFF va fi proiectat filmul Napasta (1982), adaptarea nuvelei lui I.L. Caragiale, in regia lui Alexa Visarion, in care face un rol memorabil.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO