Cum a scapat CFR Cluj de faliment. 29 de firme conduc acum formatia din Gruia

Paszkany, Muresan

CFR va activa si anul viitor in Liga I, dar fara Paszkany ca actionar majoritar. Omul de afaceri a gasit o varianta prin care sa tina echipa pe linia de plutire: si-a cedat actiunile catre mai multe firme din Ardeal, timp de 10 ani, cu titlu gratuit.

Arpad Paszkany a retras din club peste 20 de milioane de euro in ultimii doi ani pentru a-si sustine afacerile personale si echipa a fost foarte aproape de colaps. Pe ultima suta de metri a fost obtinuta licenta pentru Liga I, iar acum clubul a ajuns sa aiba din nou datorii de peste 2 milioane de euro si a riscat sa nu participe in cupele europene si sa intre in insolventa. Ce varianta salvatoare a gasit Paszkany? Omul de afaceri si-a cedat cu titlu gratuit pentru 10 ani cele 80% din actiunile detinute la club la 29 de firme din Cluj Napoca.

Practic, CFR are in acest moment 29 de actionari, iar deciziile importante urmeaza sa se ia in urma unor sedinte, cu majoritate de voturi. In functie de numarul de actiuni pe care le detin la club, fiecare firma va da direct proportional o suma de bani la marirea de capital si, viceversa, va incasa bani la final de an. In acest moment grupul Energobit are cele mai multe actiuni (aproximativ 20%), fiind urmat de firme controlate de Iuliu Muresan, care insumeaza aproximativ 7%.

Actionar la CFR cu 60.000 de euro

Pentru noul sezon fiecare firma urmeaza sa vireze in conturile clubului o suma direct proportionala cu numarul de actiuni. Este estimat un buget de 6 milioane de euro. O firma care are un procent de 1% va da numai 60 de mii de euro, grosul urmand sa fie suportat de Energobit, care va achita in jur de 1.200.000 de euro (20% din buget, direct proportional cu numarul de actiunui detinute). La finalul anului, in functie de locul din clasament, incasarile din contractele de publicitate, drepturile TV, cedari de jucatori si bilete, se vor imparti banii catre cei 29 de actionari. De remarcat ca, in actuala varianta, presedintele Iuliu Muresan are puteri si mai mari in club. Acesta a fost mandatat de actionari sa raspunda de rezultatele echipei si are mana libera sa ia orice decizie legata de club.

Citește și
Paszkany
CFR merge in Europa League. Paszkany: "Am cedat actiunile mele. Cautam investitori straini"
Războiul din Ucraina s-ar încheia în două săptămâni, dacă Occidentul şi-ar înceta sprijinul, susţine Moscova

Paszkany vinde cu 100 de milioane de euro pachetul majoritar
Actuala varianta de organizare a CFR-ului este doar una temporara. Paszkany e dispus in continuare sa vanda pachetul majoritar de actiuni catre un om de afaceri potent financiar. Suma ceruta de Paszkany nu este deloc neglijabila. Acesta vrea undeva la 100.000.000 de euro pentru a renunta definitiv la cele 80% din actiunile pe care le detine la club. In momentul in care va gasi un investitor sa ii cumpere actiunile, potrivit unei clauze, cele 29 de firme ies din organigrama la finalul unui sezon competitional, dupa ce isi retrag banii pentru sezonul in curs. Practic, Paszkany pastreaza acum in viata echipa pe banii altor firme si doar el va incasa banii cand echipa va fi cedata definitiv. Pentru moment, Paszkany se va ocupa de afaceri imobiliare in Dubai.

„Acum nu mai exista un actionar majoritar la CFR, sunt 29 de actionari. Raman si eu aproape de echipa, cu sufletul, nu ca actionar”, Arpad Paszkany, fost actionar CFR Cluj

6 milioane de euro va fi bugetul echipei clujene in sezonul viitor

12 ani au trecut de cand Paszkany a preluat Clujul, din Liga a III-a, unde se lupta la retrogradare
 

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
OFICIAL Plecare definitivă de la FCSB! A semnat deja cu noua echipă
Citește și...
CFR a ramas si fara Maftei, dar incearca sa il convinga pe Cadu
CFR a ramas si fara Maftei, dar incearca sa il convinga pe Cadu

Vasile Miriuta a avut o intalnire cu Iuliu Muresan si oficialii CFR-ului, care l-au reconfirmat in functie pentru sezonul viitor. Antrenorul va trebui sa accepte despartirea de opt jucatori, dar este pregatit sa inceapa cautarile pentru noul sezon.

CFR merge in Europa League. Paszkany:
CFR merge in Europa League. Paszkany: "Am cedat actiunile mele. Cautam investitori straini"

Arpad Paszkany a marturisit ca si-a cedat actiunile de la club in ianuarie si a recunoscut ca se implica in continuare in cautarea unui investitor care sa aiba capacitatea financiara de a duce CFR Cluj in fazele superioare ale competitiilor europene.

Recomandări
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important
Analist: Fotografia în care Joe Biden îl ține de braț pe Klaus Iohannis arată că discută ceva important

"Ați depășit toate așteptările!" Asta i-a transmis Joe Biden lui Klaus Iohannis într-o discuție purtată la Casa Albă. Președintele american a lăudat relația bună și de durată cu România, cu atât mai importantă în contextul conflictului din Ucraina.

Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București
Starea lui Florin Piersic este stabilă, dar are o infecție generalizată în organism. De ce s-a făcut transferul la București

Adus de la Cluj cu un avion SMURD, îndrăgitul actor Florin Piersic are o infecție generalizată în organism. Potrivit medicilor, de la spitalul Matei Balș care îl îngrijesc acum, este în stare stabilă, iar o echipă multidisciplinară îl evaluează.

Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare
Adulții care lovesc sau umilesc copiii în grădinițe și școli vor risca închisoarea. Ce presupune legea intrată în vigoare

În țara în care încă se petrec numeroase abuzuri în grădinițe și școli, apare în sfârșit o completare a legii pentru protecția copilului, care interzice pedepsele corporale și umilirea celor mici.