Creatorii de moda clujeni profeseaza in ciuda invaziei de haine in serie

Dată publicare: 25-02-2012 10:48
Dată actualizare: 08-05-2012 17:18


Fiecare creator idealist își alege câte o felie din domeniul modei și se descurcă astfel mai uşor pe piaţa aglomerată de produse în serie.

Designerii clujeni sunt tot timpul cu un pas în față și se reinventează ori de câte ori e nevoie. Așa procedează și Sarolta Puskas, o tânără clujeancă de doar 24 de ani, care creează rochii pentru dansuri sportive. „Am dansat opt ani dans de performanţă şi am avut deja cunoştinţe şi antrenori cu care mă înțelegeam foarte bine”, spune tanara creatoare. Clienţii ei sunt foarte exigenţi, dar sunt dispuşi să scoata din buzunar câteva mii de euro pentru o rochie unicat. Ultima rochie ieșită din atelierul ei are nu mai puțin de 7.000 de cristale cusute manual.

Pe o piață suprasaturată de produse din import își fac apariția încet încet mici ateliere ale designerilor clujeni. Ca să supraviețuiască avalanșei de produse în serie ei aleg segmente de nișă cum ar fi dansul sportiv. De la rochii pentru salsa, vals şi tango ne indreptam spre un alt atelier în care miresele se simt în al nouălea cer. Aici am gasit-o pe Oana Lupaş la masa de lucru, schiţând una dintre creatiile ei viitoare. Oana este una dintre tinerele creatoare de moda din Cluj care a reusit să se afirme. Cu putin noroc şi mult talent şi-a deschis un atelier în care prind viață rochii de gala spectaculoase. „Mi-a fost destul de greu, eu am inceput acum trei ani”, spune Oana. Ultima ei colectie va face fericite multe tinere care se gandesc deja la nunta. „Sunt colectia noua pentru 2012, toate sunt unicat mai ales la rochii de mireasa, as vrea sa fac doar cate una, sa nu se repete modelul”, explica tanara.

Chiar dacă începutul e greu, Călina Langa, designer doctorand la UAD, spune că tinerii designeri nu trebuie să renunțe: „Să persevereze, ăsta e sfatul meu esenţial. E un soi de vestimentatie specializata care isi va gasi intotdeauna cumparatorii”. Mai mult, ea spune că acest segment specializat este de viitor pentru că este încă un teren neexplorat.


VIDEO PROTVPLUS.RO