Casele unor oameni importanti din istoria Ardealului care ar trebui sa fie muzee, aproape de prabusire


Ultimul update: Joi 19 Martie 2015 00:11
Data publicarii: Luni 16 Martie 2015 13:29
Categorie: Ardeal

In timp ce prin strainatate se fac muzee din nimic, la noi, case ce au apartinut unor importanti oameni politici sunt aproape de prabusire. Conacul de la Badacini al lui Iuliu Maniu, de exemplu, a ajuns o ruina, din lipsa de bani si de organizare.

Preotul din comuna incerca sa il restaureze cu fonduri europene. Nu poate insa inainta proiectul pentru ca proprietar nu este el, ci Consiliul Judetean Salaj, care are alte prioritati.

La Badscin, in judetul Salaj, se afla Casa Memoriala a lui Iuliu Maniu. Aici a crescut si a locuit fostul om politic pana in 1947, cand a fost arestat si inchis la Sighetul Marmatiei. In prezent casa este ingrijita de preotul din sat.

La conacul de la Badacin s-au luat decizii importante pentru natiunea romana din Transilvania. Chiar in una din camera s-au intalnit oamenii politici care au realizat marea unire de la 1 decembrie 1918. Pe rand casa memoriala Iuliu Maniu a fost depozit de ingrasaminte si in ultimul timp camin pentru copii cu handicap sever. In prezent cladirea este inchisa din cauza pericolului de prabusire.

Alta casa, aceeasi poveste. La cateva zeci de km distanta, in localitatea Basesti din Maramures, casa politicianului George Pop de Basesti, predecesorul lui Iuliu Maniu la conducerea Partidului National Roman, sta sa se prabuseasca. Igrasia si crapaturile din pereti ii sperie pe cei care trec pragul, si daca nu se iau masuri urgente, in cativa ani, casa memoriala va ajunge istorie.

Un prim pas pentru salvarea casei tribunului Marii Uniri, George Pop de Basesti s-a facut in 2011, cand s-a reparat acoperisul care era intr-o stare extrem de degradata. Lucrarile insa s-au oprit atunci, din lipsa banilor, iar acum autoritatile se lupta sa acceseze fonduri europene pentru a consolida cladirea, fiindca altfel sunt sanse sa se prabuseasca.

Construita in anii 1885-1890, casa tribunului Marii Uniri, George Pop de Basesti, a fost sediu CAP si magazie pentru cereale. Politicianul a fost si deputat in parlamentul de la Budapesta unde a reprezentat interesele romanilor din Transilvania.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
Clujul gazduieste in acest weekend cea de-a patra editie a Festivalul Transylvania History Days
UBB isi deschide portile pentru viitorii studenti
O noua reprezentatie pe strada Zaracatan: cel mai frumos show de echitatie din Romania se joaca din nou in weekend!
La Cluj-Napoca incepe azi cel mai mare Street FOOD Festival din Romania
Tot ce trebuie sa stii pentru a te distra la maxim la Electric Castle
Programari exclusiv online pentru inmatricularea provizorie a vehiculelor. Ghiseu distinct numere rosii
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
The Street FOOD Revolution - cel mai mare Street FOOD Festival din Romania ajunge acasa, la Cluj-Napoca
Incepe un weekend plin de muzica buna si relaxare la Cluj. Jazz in the Park propune zeci de concerte in parc
S-a deschis Podul Traian din Cluj-Napoca dupa aproape un an de zile
Apa potabila pentru clujeni pe durata caniculei
Jazz in the Park, ziua 2: Dhafer Youssef la Opera Maghiara, concursul international de, concerte in strada si la Pata Rat
UBB scoate la concurs aproape 2.000 de locuri in extensiile universitare