Guvernul roman nu sprijina invatamantul privat. Aproape 100.000 de copii sunt afectati

Dată publicare: 06-01-2014 10:40
Dată actualizare: 09-01-2014 06:59


Desi exista o lege care il obliga sa o faca ministerul educatiei nu va plati nici anul acesta pentru elevii care studiaza la scolile particulare. Dezamagiti sunt deopotriva parintii, dar si reprezentantii unitatilor de invatamant private.
 

Masura afecteaza aproape 100 de mii de copii. Pentru fiecare copil din invatamantul privat autoritatile ar trebui sa achite anual aproximativ 700 de euro. Atat cat se plateste catre scoala de stat pentru educatia elevilor. Daca la prima vedere suma nu pare foarte mare, ea ar putea acoperi in unele situatii mare parte din taxa de scolarizare.

Asa s-ar putea intampla de pilda la aceasta scoala particulara din capitala, unde cu banii de la stat un parinte ar plati mai bine de jumatate din anul de studiu. Acum fondurile vin doar din taxe si sponsorizari.
La fel stau lucrurile si la o scoala privata din Cluj, unde invata 530 de elevi. Nu toti provin din familii instarite, asa ca banii de la stat i-ar ajuta.

Finantarea pe elev a fost inclusa in legea educatiei in 2011, dar nu s-a aplicat pana acum pe motiv ca nu sunt fonduri. Ministerul educatiei anunta ca a amanat inca o data aplicarea ei pana la sfarsitul anului viitor. Asa cum se intampla de altfel in tari cum ar fi precum Anglia, Spania, Japonia, Cuba sau Franta.

In prezent in Romania sunt aproape 1000 de gradinite, scoli si licee private in care invata peste 93 de mii de copii. Pentru ei ministerul ar trebui sa plateasca aproximativ 14, 5 milioane de euro anual.


 


VIDEO PROTVPLUS.RO