Au mizat pe nucul romanesc si au tras lozul castigator. Ce se intampla cu soiurile de import


Ultimul update: Joi 14 Noiembrie 2013 06:54
Data publicarii: Luni 11 Noiembrie 2013 10:50
Categorie: Ardeal

Un vechi proverb romanesc spune ca la pomul laudat sa nu te duci cu sacul. De acest lucru s-au convins si cativa fermieri de la noi care au investit in livezi de nuci cu seminte din strainatate.

In cativa ani, fermierii si-au dat seama ca merg mai mult pe minus, asa ca au inlocuit plantatiile cu soiuri romanesti.Un kilogram de miez de nuca se vinde cu aproximativ 40 de lei, insa cea mai mare parte din recolta merge la export. In urma cu trei ani, domnul Nicolae a plantat la 30 de kilometri de Cluj, o livada de nuci frantuzesti. A platit 1.300 de euro pentru 100 de butuci adusi din Hexagon. In realitate, lucrurile nu au stat deloc asa. Soiul de nuci romanesti a fost mult mai productiv si mai rezistent la conditiile meteo.

In judetul Alba, un alt domn, tot Nicolae, a mizat de la inceput pe nucii romanesti si acum este mandru de livada sa de 11 hectare.Investitia in puieti si teren a fost de 25 de mii de euro, iar acum asteapta profitul. Daca recolta va fi de doua tone la hectar, castigul pe aceasta suprafata ar putea ajunge si la 80 de mii de lei. Nucile romanesti sunt la mare cautare pe pietele din Germania si Spania.

 

Nu e vita ca bizonul. Romanii au prins gustul fripturilor exotice
Afacere de succes. Nucile noastre vor lua drumul Europei
VIDEO PROTVPLUS.RO