Satul în care au rămas doar bătrânii, dar toţi stau în palate. "E foarte greu"

Ultima actualizare: 24-11-2019 20:05

Și gospodarii din Certeze, localitatea din Satu Mare unde bunăstarea este greu de trecut cu vederea, au ieșit duminică la vot. 

Vorbim însă doar de bătrânii care au rămas să stea de strajă în fața palatelor somptuoase, ridicate cu trudă de copiii pe care îi văd cel mult de Crăciun și de Paște.

Localitatea Certeze se animă doar când vine tineretul acasă, în concediu. În rest .. vezi doar bunici.

La 81 de ani, bunica Maria stă de strajă în fața vilei copiilor plecați la muncă în Franța. Casa este ferecată, iar femeia locuiește într-o odăiță din fundul curții. Copiii și nepoții plecați la muncă în America, Franța și Italia, vin s-o vadă doar o dată pe an. Sufletul bunicii se usucă de dor.

Maria Ciorbă: "Singură sunt, îngrijesc de casă să n-o fure nimeni. Îi goală casa și așa merg, că aici nu-s plătiți, n-au salariu și n-au unde lucre aici. Dor mi-i dar n-am ce face, mai stau cu vecina. Nu pot trăi aici, că n-au unde lucra."

Câteva case mai departe am întâlnit-o pe Flore Ciocan. Deși are probleme mari de sănătate, a ieșit la vot cu speranța că băieții ei - stabiliți în Franța - se vor întoarce acasă. Că ea sunt toți ceilalți.

Flore Ciocan: ”Să fie mai bine, să fie o Românie așa cum trebuie. Eu cred că or veni că are casă mai mare."

Bătrână: "N-am pe nimeni, numai un prunc. E greu, ce să faci. Un trai mai bun și să ne ajute, să ne vie copiii acasă, că au stat destul printre străini."

Bătrână: "E foarte greu. La Paris sunt. Cea mică e de vreo 10 ani, celalată de 5 ani. Și aici e bine doar că valoarea banului contează."

Bătrân: "Toți sunt plecați în Franța, la Paris. Trebuie să vină acasă. Eu am rămas singur că soția a murit."

Chiar dacă timpul se scurge în alt ritm în Certeze, părinții și bunicii nu își pierd optimismul. Continuă să îngrijească palatele ridicate cu atât de multă trudă de copiii lor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO