YES LA VOT. Acuzatii de brutalitate nejustificata la Brasov, dupa un miting pentru alegeri corecte. Raspunsul Jandarmeriei

Cover - Proteste Brasov

Mai multe persoane au fost ranite dupa o interventie in forta a jandarmeriei la un miting de sustinere a romanilor din diaspora. S-a intamplat la Brasov, unde protestatarii ii acuza pe jandarmi de brutalitate nejustificata.

Peste 100 de persoane au protestat, duminica, in Piata Universitatii din Capitala, unde au scandat "Lasati diaspora sa voteze", printre manifestanti fiind si un grup care a scandat lozinci antiprezidentiale.

Oamenii au inceput sa se adune de la ora 17.00 in Piata Universitatii din Capitala, pe trotuarul din fata Teatrului National, acestia spunand ca au venit, ca si sambata, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, din cauza numarului insuficient de sectii de votare.

Manifestantii au scandat "Sectii de votare, peste hotare", "Iesiti la vot" si "Lasati diaspora sa voteze" si au cantat "Desteapta-te romane".

Manifestatia s-a incheiat dupa aproximativ trei ore, fara incidente.

Citește și
Miting pentru alegeri libere
YES LA VOT. "Vrem sectii noi in turul 2". Mii de romani au cerut in strada alegeri libere si corecte. GALERIE FOTO
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Protestele din Capitala au inceput sambata, cand in Piata Universitatii s-au adunat aproape o mie de oameni, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale.

Proteste si la Galati

Aproximativ 300 de persoane au participat, duminica seara, la Galati, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, indemnandu-i pe trecatori sa mearga la vot pe 16 noiembrie.

Oamenii au inceput sa se adune, in jurul orei 17.00, in centrul municipiului Galati, avand pancarte cu mesaje precum "Ieri in Timisoara, azi in toata tara", "Ghinion. Galatiul s-a trezit din somn", "Libertate", "Respect diaspora", "Mai multe sectii de votare" sau "Nu ne cenzurati la vot", transmite corespondentul Mediafax.

Participantii la actiune, care nu este autorizata, spun ca au aflat despre organizarea acesteia de pe retelele de socializare si au venit de bunavoie, in semn de solidaritate cu romanii din diaspora care nu au reusit sa voteze in primul tur al alegerilor prezidentiale.

La un moment dat, unul dintre participantii la miting a fost legitimat de doi politisti locali, care i-au spus, sustine acesta, ca nu are voie sa ramana pe loc daca este vorba despre un protest spontan.

Dupa aproximativ o ora, manifestantii au plecat in mars, pe trotuar, pe una dintre principalele artere de circulatie din Galati, indemnandu-i pe trecatori sa mearga la vot pe 16 noiembrie, ei oprindu-se in fata sediului Prefecturii.

Ulterior, ei au plecat din fata Prefecturii Galati, intorcandu-se in mars spre centrul orasului, unde continua mitingul.

La actiune sunt prezenti si lideri ai PDL Galati, printre care presedintele filialei judetene a partidului, Doru Resmerita. El nu a dorit sa discute cu jurnalistii, dar intr-un mesaj postat pe Facebook a anuntat ca va participa la miting dupa ce a primit o invitatie in acest sens.

Si la Suceava, aproape o suta de persoane au participat, duminica seara, la un miting de solidaritate cu romanii din diaspora, cerand alegeri corecte si scandand mesaje impotriva Guvernului.

Oamenii s-au strans in fata Palatului Administrativ. Ei au plecat apoi in mars spre sediul Primariei Suceava, cantand imnul national, dupa care s-au intors pe esplanada din zona centrala, scandand "Jos comunistii".

Mitingul, care nu a fost autorizat, s-a incheiat dupa aproximativ o ora si jumatate, fara incidente.

Manifestantii au spus ca vor continua actiunea si vor protesta in fiecare seara, de la ora 18.00, pana in 16 noiembrie.

Miting cu violente la Brasov

"Nu puteam permite sa fie blocat traficul" - sustin reprezentantii jandarmeriei. Dar cei care au iesit in strada cu autorizatie de la primarie ii acuza ca la cativa metri de ei le-au permis unor sustinatori ai candidatului PSD la presedintie sa marsaluiasca fara aprobare. Lucrurile au scapat astfel de sub control.

"Fara violenta. Rusine sa va fie! Sunt oameni batrani acolo! Ma, nu va e rusine?", au strigat oamenii.

"Mi-a dat cu bocancul in splina", se plane o tanara.

O alta femeie sustine ca a fost ranita de jandarmi: "Eram in multime si un jandarm mi-a dat cu pumnul in burta si nu am putut sa ies de acolo si ma doare foarte tare".

Jandarmii spun ca interventia lor a fost una fara violenta.

"Cei doi care se manifestau violent aveau asupra lor si cateva cofraje cu oua. Au fost condusi la sectie pentru identificare, atat. Nu au fost loviti. Se manifestau violent. Voiau sa paraseasca cordonul de ordine si sa se deplaseze la simpatizantii PSD", a spus cpt. Ciprian Aldea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Brasov.

Mitingul de solidaritate pentru romanii din strainatate a fost unul autorizat, insa spiritele s-au incins in momentul in care pe trotuarul de vizavi s-au adunat sustinatori ai actualului premier.

Un brasovean care locuieste la Londra a participat duminica la proteste pentru ca nu a reusit sa voteze in capitala Marii Britanii: "Stau la Londra, am venit de doua zile in tara si cred ca meritam soarta. Daca cei din afara tarii nu cred ca e bine ce sa intampla, daca era ok, aveam sectii de votare".

"Nu este o manifestatie pentru candidat, este o manifestatie pentru alegeri libere si impotriva candidatului care se foloseste de toate institutiile statului in acest moment pentru a castiga prin hotie niste alegeri, pentru asta ne-am adunat. Ne doare prea tare pentru aceasta tara", a spus unul dintre manifestanti.

Proteste au fost, duminica seara, si la Galati, insa fara incidente.

Sambata seara, peste 20.000 de oameni au marsaluit in Capitala si in mai multe orase, din solidaritate cu romanii de peste hotare, suparati ca autoritatile nu le-au asigurat conditii civilizate pentru a putea vota.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
YES LA VOT. Mitingurile de sambata din Romania au ajuns in presa internationala. Ce scriu Reuters, France 24 sau Ria Novosti
YES LA VOT. Mitingurile de sambata din Romania au ajuns in presa internationala. Ce scriu Reuters, France 24 sau Ria Novosti

Agentiile si publicatiile internationale de presa au scris despre manifestatiile care au avut loc sambata seara in Romania, in care oamenii au cerut organizarea de alegeri libere.

YES LA VOT.
YES LA VOT. "Vrem sectii noi in turul 2". Mii de romani au cerut in strada alegeri libere si corecte. GALERIE FOTO

"Diaspora voteaza" si "Vrem sectii noi in turul 2" - sunt doua dintre lozincile, scandate la protestele de sambata seara, din Capitala si alte orase.

YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor
YES LA VOT. Mitinguri pentru alegeri libere si corecte in diaspora. Mii de oameni au cantat in cor "Desteapta-te, romane"

Nici nu a inceput bine campania electorala ca in mai multe orase din tara au loc mitinguri de protest pentru alegeri libere si corecte. Cele mai multe dintre adunari au fost anuntate si organizate pe retelele de socializare.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.