MAE german: In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara misiunilor diplomatice

vot diaspora

In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor, pe baza unei cereri prealabile facute de autoritatile statului respectiv, a precizat, joi, MAE german.

"Sectiile de vot ale altor state sunt organizate in Germania, in principiu, in incita ambasadelor si consulatelor statelor respectiv. In cazuri exceptionale, bine argumentate, exista posibilitatea organizarii uneia sau mai multor sectii in afara ambasadei sau consulatelor", a declarat Ministerul german de Externe.

MAE de la Berlin afirma ca "in trecut, au existat cazuri in care s-a folosit aceasta exceptie".

"De exemplu in vara anului 2014 au fost organizate sectii de vot pentru alegerile prezidentiale din Turcia in afara Ambasadei turce si a consulatelor in mai multe orase germane", a subliniat Auswärtiges Amt.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca Ambasada Romaniei la Berlin nu a solicitat Ministerului german de Externe organizarea de sectii de vot in afara misiunilor diplomatice ale Romaniei din Germania.

Citește și
Melescanu, MAE
Dreptul la vot al celor din diaspora, tratat pe treptele Parlamentului. "10.000 de romani au o sectie doar la 40km distanta"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

La dezbaterea de marti, Victor Ponta l-a intrebat pe Klaus Iohannis cate sectii de vot crede ca ar trebui sa fie organizate in Germania in turul II "ca sa fie in regula". Iohannis nu a raspuns, ci l-a invitat pe Ponta sa-si termine ideea.

Victor Ponta a spus ca are in fata un document de la Ambasada Romaniei in Germania in care scrie ca "potrivit regulilor in materie comunicate de MAE german, prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice".

Ponta a precizat ca poate pune la dispozitie documentul de la Ambasada din Berlin.

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, ca premierul Victor Ponta "a fost prins iar cu minciuna", in privinta sectiilor de votare din Germania, invitandu-l "sa il scoata pe ministrul de Externe din relanti, sa il bage in viteza" si sa rezolve problema sectiilor de votare din diaspora.

"BEC a reconfirmat ca, da, se pot infiinta sectii de votare suplimentare in diaspora daca se doreste acest lucru. Ca atare, domnule Ponta, chemati-l pe ministrul de Externe, scoateti-l din relanti, bagati-l in viteza sa rezolve aceste probleme", a spus Iohannis.
El a facut referire la faptul ca iar l-ar fi "prins pe domnul Ponta cu minciuna".

Iohannis a citit in conferinta de presa un mesaj de pe telefon primit "de la un prieten", despre care a precizat apoi ca este Bernd Fabritius, parlamentar german.

"Va amintiti, la o dezbatere a spus domnul Ponta ca a vrut sa-mi dea mie lectii cu Germania. Mare specialist in alde Germania e domnul Ponta, ca sunt cinci sectii de votare si ca nu se pot face altele, fiindca legea si nu stiu ce ... mintea el pe acolo. Ei, uite, mi-a scris cineva din Germania. Din limba germana o sa fac o traducere libera. Zice asa: este suficienta o solicitare oficiala si fara nicio problema si cu sprijin logistic din partea autoritatilor locale se pot amenaja sectii de votare suplimentare. Ministerul de Externe din Berlin a informat de acum cateva zile, pe omologii lor din Bucuresti, despre aceasta posibilitate, insa nu a fost solicitat nimic. Am confirmari ferme din partea primariilor München, Ingolstadt si Augsburg ca pana duminica ar face orice este necesar sa se infiinteze noi sectii de votare daca Romania doreste acest lucru. Este un sms din partea deputatului in Parlamentul Germaniei domnul Bernd Fabritius", a spus liderul PNL.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv legea amnistiei. Dragnea:
Iohannis cere convocarea Parlamentului pentru a respinge definitiv legea amnistiei. Dragnea: "Sa vedem, de luni"

"Victor Ponta minte cand spune ca in diaspora nu pot fi infiintate noi sectii de vot" - sunt acuzatiile pe care Klaus Iohannis le-a reluat joi, intr-o conferinta de presa, la adresa contracandidatului sau social-democrat.

Dreptul la vot al celor din diaspora, tratat pe treptele Parlamentului.
Dreptul la vot al celor din diaspora, tratat pe treptele Parlamentului. "10.000 de romani au o sectie doar la 40km distanta"

Mai exact, langa Parlament, deoarece membrii Comisiei pentru romanii din strainatate spun ca li s-a refuzat accesul in cladire si au fost nevoiti sa isi tina intalnirea pe treptele de la intrare.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.