Ziua în care ar putea fi interzise mașinile în București. Cui îi aparține propunerea

×
Codul embed a fost copiat

22 septembrie ar putea fi ziua fără maşini în Bucureşti. Inițiativa aparţine unui consilier al Primăriei Capitalei, care propune ca pentru 10 ore să circule în Bucureşti doar ambulanţele, poliţia, pompierii şi transportul în comun.

La nivel european, capitalele altor state au instituit de câţiva ani o zi fără maşini. Decizia finală ar putea fi luată joi de consiliul general, care va decide dacă traficul va fi restricţionat în tot oraşul sau doar în zona centrală.

Pentru prima, în cadrul săptămânii mobilităţii, data 22 septembie ar putea fi marcată oficial ca ziua fără maşini în Bucureşti. Concret, între orele 10 şi 18, nimeni nu ar mai are voie să circule prin capitală. Dacă nu respecă regula, vor fi amendaţi şi riscă să rămână fără permis.

Șofer: "E bună ideea. Poate chiar să închidă centrul sau în weekend să închidă anumită străzi."

Șofer: "E bine. Lăsăm mașinile, facem o pauză, după care începem din noua ctivitatea. Peste tot, nu facem excepție."

Citește și
Gabriela Firea
Primarul Capitalei anunţă că NU va introduce o taxă de mediu, deşi "s-ar cere"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Vor circula în regim normal vehiculele serviciilor publice: ambulanța, poliţia, pompierii, jandarmeria. Şi vor face excepţie de la această regulă, cu o singură condiţie, aceea de a nu circula cu mai mult de 30km/oră, transportul în comun, taxiurile, autocarele şi maşinile conduse de persoane care au un certificat de handicap.

Totodată şoferii ar putea primi, în situaţii excepţionale, un permis de circulaţie pe durata acelei zile. Vor fi obligaţi să facă o cerere la primărie care va fi analizată de o comisie.

Tudor Ionescu, consilier Primăria Capitalei: "În acest moment Bucureștiul are nevoie de mai multă mobilitate. Consiliul General, prin votul său unanim, a aprobat o strategie în acest sens. De la 1 ianuarie, România va deţine, pentru 6 luni, preşedinţia UE, iar Bucureşti va fi, de facto, capitala UE.

Bucureştiul este un oraş aglomerat, care primeşte zilnic un flux foarte important de maşini şi cetatnei din afară, dar cred că putem conştientiza că putem trăi fără maşini chiar şi pentru câteva ore."

Pe lângă poluarea excesivă, Bucureştiul se transformă într-o mare parcare. Bulevardele sunt sufocate de maşini şi traversarea dintr-un capăt în altul poate dura mai bine de 2 ore.

În aceste condiţii, autorităţile ar trebui să stabilească dacă vor restricţiona traficul în tot oraşul său doar în anumite zone. De pildă, ar putea fi închisă circulaţia în zona centrală: Bulevardele Buzești-Berzei - Calea 13 Septembrie - Bd. Libertății - Piața Coșbuc - strada 11 iunie - Bd. Mărășești - Nerva Traian - - Bd. Dacia.

Iar o altă variantă ar fi inelul principal de circulaţie: Bd. Iancu de Hunedoara, Sos. Ștefan cel Mare, Sos. Mihai Bravu, Calea Văcăreştilor, str. Niţu Vasile, Șoseaua Giurgiului, Sos. Grozăveşti, şi bulevardul Nicolae Titulescu până la Iancu de Hunedoara.

Cei care vor avea treabă în zona închisă vor putea merge cu transportul în comun sau cu bicicleta.

Ziua mondială fără maşini va fi sărbătorită pe 22 septembrie în sute de oraşe din întreaga lume, iar în unele autorităţile locale oferă şi anumite beneficii: de pildă, în Tallinn, oamenii beneficiază în această perioadă de servicii gratuite de transport public, dacă prezintă permisul de conducere. Iar într-un oraş din Portugalia are loc o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul pe două roţi.

Din România s-au înscris până acum 14 oraşe printre care Bistriţa, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Sibiu şi Tulcea.

Decizia de a pune şi capitala României pe harta oraşelor ''fără mașini'' va fi luată în Consiliul General al Primăriei Capitalei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Imagini incredibile în București. Un șofer susține că 3 indivizi l-au atacat în trafic
Imagini incredibile în București. Un șofer susține că 3 indivizi l-au atacat în trafic

Imagini incredibile au fost surprinse în trafic, pe Șoseaua Alexandriei, din Capitală.

Primarul Capitalei anunţă că NU va introduce o taxă de mediu, deşi
Primarul Capitalei anunţă că NU va introduce o taxă de mediu, deşi "s-ar cere"

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune că municipalitatea nu are încă în plan instituirea unei taxe de mediu pentru zona centrală a oraşului, fiind de părere că, deşi această taxa s-ar impune, Bucureştiul nu este încă pregătit.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.