"Ziua Europei" a fost sărbătorită, pentru prima dată, la Castelul de la Săvârșin, reședința privată a familiei regale a României.

Elevi de la zece școli din Arad s-au pregătit special pentru acest eveniment și au fost tare emoționați la întâlnirea cu Majestatea Sa Margareta - Custodele Coroanei.

Ziua de 9 Mai a fost marcată și la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Dâmbovița. Dar și în orașul de pe Bega.

Fiecare școală și-a ales un stat european și l-a reprezentat, cu tradițiile sale, inclusiv culinare. Majestatea să Margareta și Principesa Sofia au vizitat standurile cu produse specifice.

Este prima dată când domeniul regal de la Săvârșin găzduiește evenimente dedicate Zilei Europei.

Prințesa Margareta: „A fost un loc aici iubit de tatăl meu și văzând ce s-a întâmplat astăzi, m-am gândit că este exact cum trebuie să fie Săvârșinul.”

Oameni veniți din toată țara au avut acces în parcul de peste 6 hectare care înconjoară castelul. Inclusiv la muzeul cu mașinile Regelui

Participant: „De la Orăștie sunt și am venit cu plăcere să vizitez domeniul fiindcă în copilărie taica meu îmi povetstea de când a făcut armata în 45 la garda regală"

Prețul unui bilet este 15 lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari și 30 de lei pentru adulți.

Ziua Europei a fost sărbătorită și la Palatul Brâncovenesc din comuna Potlogi, Dâmbovița.

Schimbul de gardă a atras atenția tuturor.

Elena Băjenaru, directorul Muzeului Ţării Făgăraşului: „Este platoșă, rapieră, rapiera este sabia. Cu totul, echipamentul are undeva la 12 kilograme”

Col. Alexandru Mazilu, căpitanul Gărzii de onoare a Cetăţii Făgăraş: „Două ore îl purtăm fară probleme echipamentul.”

Numeroși turiști au profitat de vremea frumoasă și de... intrarea gratuită.

La Timișoara au fost organizate mai multe cross-uri pentru copii și pentru oameni mari.

Echipați ca la intervenții, jandarmii au făcut demonstrații în fața publicului. Însă vedetele incontestabile au fost căinii dresați.

Vremea a ținut cu organizatorii evenimentelor. În toată țara, oamenii s-au bucurat de vreme bună, cu soare, de Ziua Europei.