Zegrean: Mai degrabă candidații la șefia DNA nu au îndeplinit pretențiile

Ultimul update: Vineri 27 Iulie 2018 13:43
Data publicarii: Vineri 27 Iulie 2018 13:34
Categorie: Politic
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean îşi exprimă îndoiala faţă de faptul că niciunul dintre cei patru candidaţi la funcţia de procuror-şef al DNA nu a îndeplinit condiţiile pentru această funcţie.

Zegrean a spus că mai degrabă candidaţii nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare.

"Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie", a afirmat Zegrean.

"Eu nu-l suspectez de nimic rău pe domnul ministru, pentru că este vorba de o comisie acolo, înţeleg că a fost o comisie care a stat de vorbă cu aceşti patru candidaţi. Probabil că această comisie a ajuns la concluzia că niciunul nu îndeplineşte condiţiile de a fi procuror-şef DNA. Deşi am anumite îndoieli, pentru că trei dintre ei sunt chiar în structurile de conducere a DNA. Mă gândeam că procurorul-şef adjunct (Marius Iacob, n.r.) îndeplinea condiţiile pentru a fi acolo, pentru că dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să-şi dea demisia, dacă niciunul dintre ei nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi procuror-şef DNA, nici pe cea de adjunct nu o pot îndeplini, pentru că sunt momente când trebuie să-l înlocuiască pe procurorul şef”, a declarat vineri Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi24, conform news.ro.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a spus că mai degrabă cei patru candidaţi nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare, nu condiţiile. Întrebat dacă munca procurorilor a fost descurajată de Ministerul Justiţiei prin această respingere, Zegrean a spus că a fost desconsiderată.

"Descurajată, nu, a fost desconsiderată. Nu cred că descurajată, pentru că ei nu cred că sunt atât de speriaţi de acest eşec. Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie”, a explicat Zegrean.

El este de părere că nici Ministerul Justiţiei nu se grăbeşte în alegerea unui nou procuror-şef al DNA, pentru că poate procurorul şef interimar Anca Jurma este potrivită pentru această funcţie şi poate sta încă şase luni în funcţie după finalizarea interimatului.

"Eu am mai spus-o şi o repet: instituţia nu trebuie să stea într-o persoană. Instituţia trebuie să stea independentă de cei care o conduc şi care stau vremelnic în fruntea ei. Instituţia funcţionează deja din 2004 şi cei care sunt acolo şi ştiu deja ce au de făcut şi cred că instituţia poate funcţiona şi fără procuror-şef. Dacă instituţiile sunt consolidate, nu este o mare spaimă faptul că lipseşte conducătorul. Probabil că domnul Toader poate chiar pe asta se bazează, că instituţia funcţionează”, a mai spus Toader.

Procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nefăcând nicio propunere din cei patru candidaţi pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", a anunţat Ministerul Justiţiei. Instituţia susţine că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru această funcţie.

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Augustin Zegrean Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea
Tăriceanu contrazice categoric ”scenariul” lui Teodorovici. ”Sub nicio formă”
Ponta: ”Alții când vorbesc limba română au nevoie de traducător”
Viorica Dăncilă a anunţat că îi va invita pe premierii din Kuweit şi Emirate
Primul congres al Pro România. Victor Ponta a fost ales președinte
Firea acuză liderii PSD că "pun la cale un plan de sabotare". Ce i-ar fi răspuns Dragnea
Surse: Preşedintele va chema partidele la Cotroceni pentru consultări pe tema legilor justiţiei
klaus iohannis
Iohannis, la Bruxelles: România va continua să promoveze activ şi responsabil cooperarea Europa-Asia
Reacția lui Tudorel Toader după ce Klaus Iohannis i-a cerut demisia
O filială PSD cere în continuare demisia lui Dragnea. "Avem nevoie de un lider serios"
Orban: PNL o va convoca pe Viorica Dăncilă la Parlament. Să spună dacă respectă recomandările Comisiei
Turcan: PNL va demara procesul de revocare din funcţie a Avocatului Poporului
Corina Crețu critică din nou Guvernul: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”