Zegrean: Mai degrabă candidații la șefia DNA nu au îndeplinit pretențiile

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 27 Iulie 2018 13:34
Categorie: Politic
Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean îşi exprimă îndoiala faţă de faptul că niciunul dintre cei patru candidaţi la funcţia de procuror-şef al DNA nu a îndeplinit condiţiile pentru această funcţie.

Zegrean a spus că mai degrabă candidaţii nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare.

"Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie", a afirmat Zegrean.

"Eu nu-l suspectez de nimic rău pe domnul ministru, pentru că este vorba de o comisie acolo, înţeleg că a fost o comisie care a stat de vorbă cu aceşti patru candidaţi. Probabil că această comisie a ajuns la concluzia că niciunul nu îndeplineşte condiţiile de a fi procuror-şef DNA. Deşi am anumite îndoieli, pentru că trei dintre ei sunt chiar în structurile de conducere a DNA. Mă gândeam că procurorul-şef adjunct (Marius Iacob, n.r.) îndeplinea condiţiile pentru a fi acolo, pentru că dacă ar fi să luăm în serios ce se întâmplă, ar trebui ca ei să-şi dea demisia, dacă niciunul dintre ei nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi procuror-şef DNA, nici pe cea de adjunct nu o pot îndeplini, pentru că sunt momente când trebuie să-l înlocuiască pe procurorul şef”, a declarat vineri Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi24, conform news.ro.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a spus că mai degrabă cei patru candidaţi nu au îndeplinit pretenţiile celor din comisia de examinare, nu condiţiile. Întrebat dacă munca procurorilor a fost descurajată de Ministerul Justiţiei prin această respingere, Zegrean a spus că a fost desconsiderată.

"Descurajată, nu, a fost desconsiderată. Nu cred că descurajată, pentru că ei nu cred că sunt atât de speriaţi de acest eşec. Toţi au funcţii foarte mari şi să spui că niciunul nu îndeplineşte criteriile înseamnă că nu au răspuns la pretenţiile pe care cei care au examinat le aveau faţă de această funcţie”, a explicat Zegrean.

El este de părere că nici Ministerul Justiţiei nu se grăbeşte în alegerea unui nou procuror-şef al DNA, pentru că poate procurorul şef interimar Anca Jurma este potrivită pentru această funcţie şi poate sta încă şase luni în funcţie după finalizarea interimatului.

"Eu am mai spus-o şi o repet: instituţia nu trebuie să stea într-o persoană. Instituţia trebuie să stea independentă de cei care o conduc şi care stau vremelnic în fruntea ei. Instituţia funcţionează deja din 2004 şi cei care sunt acolo şi ştiu deja ce au de făcut şi cred că instituţia poate funcţiona şi fără procuror-şef. Dacă instituţiile sunt consolidate, nu este o mare spaimă faptul că lipseşte conducătorul. Probabil că domnul Toader poate chiar pe asta se bazează, că instituţia funcţionează”, a mai spus Toader.

Procedura de selecţie pentru postul de procuror-şef al DNA va fi reluată, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nefăcând nicio propunere din cei patru candidaţi pentru conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", a anunţat Ministerul Justiţiei. Instituţia susţine că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru această funcţie.

Cei patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost Florentina Mirică, procurorul şef al Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, procurorul şef adjunct al DNA Marius Iacob, procurorul şef al Secţiei judiciare penale din DNA Elena Grecu şi Cristian Lazăr, adjunctul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Augustin Zegrean Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
Toader a refuzat primii 4 candidați pentru șefia DNA. Când se reia procedura de selecție
VIDEO PROTVPLUS.RO
liviu dragnea
Surse: Ce articole mai vrea să strecoare PSD în OUG anunțată, oficial, doar pentru cele constituționale
Guvernul va înfiinţa un "Fond de investiţii locale", cu un buget de 10 miliarde de euro
Liviu Dragnea: Majoritatea la Camera Deputaţilor se va vedea la primul vot
Dăncilă se consideră jignită de Iohannis: Mi se pare o atitudine care nu trebuie să o aibă preşedintele României
Dragnea, atacuri la Victor Ponta și Raluca Turcan: ”bate câmpii”. Ce spune despre OUG pe Codurile Penale
Washington Post: Liviu Dragnea, unui dintre noii autocrați ai Europei. „Transformă democrația într-o unealtă de opresiune”
Florin Iordache, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu
Tăriceanu, despre moțiunea de cenzură: ”Le lipsesc 50 de voturi”
Robu, după înfiinţarea Alianţei Vestului: Cei ce ne acuză îşi dovedesc limitele
Președintele USR: "Mâine sau poimâine probabil vom depune moţiunea de cenzură”
Turcan: Avem informaţii că stenogramele şedinţei de plen de miercurea trecută vor fi falsificate
Cererile de revocare din funcţie a lui Iordache, Nicolicea şi Pirtea din Camera Deputaților, respinse
Ţuţuianu solicită Senatului înfiinţarea unui nou grup parlamentar: ”Unirea”