Vulcanul Copahue a provocat alerta rosie in Chile. Peste 2000 de persoane, amenintate de eruptie

Ultima actualizare: 31-05-2013 00:44
Copahue

Autoritatile chiliene au decretat luni alerta rosie si evacuarea preventiva a peste 2.000 de persoane amenintate de o eruptie a vulcanului Copahue, situat in sudul Anzilor, la frontiera cu Argentina.

"Au fost date instructiuni pentru lansarea unui plan de evacuare a populatiei care locuieste pe o raza de 25 de kilometri in jurul vulcanului Copahue" si aceasta pentru cel putin doua zile, a anuntat ministrul chilian de Interne, Andres Chadwick.

Aceasta evacuare se refera la 2.240 de persoane care locuiesc in proximitatea acestui vulcan cu altitudinea de 2.965 de metri in regiunea Biobio, la aproximativ 500 de kilometri de Santiago de Chile.

Ministrul a precizat ca s-ar putea sa nu se produca nicio eruptie sau aceasta sa fie minora, dar "toate indiciile tehnice arata ca s-a declansat un proces care ar putea conduce la o eruptie". Declansarea alertei rosii este, prin urmare, "indispensabila", a precizat el.

De cealalta parte a frontierei, autoritatile argentiniene se pregateau sa evacueze 800 de persoane, in provincia Neuquen (sud-vest).

"Suntem in alerta rosie si (s-a decis) evacuarea a 800 de locuitori din satul Caviahue-Copahue, situat la aproximativ 15 kilometri de vulcan", a anuntat primarul localitatii, Oscar Mansegosa, pentru televiziunea de stiri C5N.

Mansegosa a adaugat ca locuitorii vor fi transportati la 70 de kilometri distanta, in adaposturi de urgenta.

"Populatia este linistita. Avem un plan de evacuare si stim ce avem de facut deoarece locuim la poalele unui vulcan", a asigurat Mansegosa.

Ca masura de precautie, satul va ramane suv supravegherea fortelor de ordine pe durata evacuarii.
In ultimele 48 de ore, activitatea seismica in zona vulcanului a crescut "in mod semnificativ", potrivit ultimului raport al Serviciului national de geologie si mine din Chile.
In decembrie, autoritatile chiliene si argentiniene au lansat alerta dupa o intensificare a activitatii seismice care pana la urma s-a dovedit fara consecinte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO